Ιδιωτικοποιήσεις: Φιλόδοξοι οι στόχοι του Υπερταμείου για τα έσοδα
Ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους θέτει το Υπερταμείο για την πορεία της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι το τέλος του 2018, τη στιγμή που οι Βρυξέλλες χτυπούν «καμπανάκι» για σημαντικές καθυστερήσεις ως προς αυτό το «μέτωπο».
Ειδικότερα, σε παρέμβασή της στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, η επικεφαλής του Υπερταμείου, Ράνια Αικατερινάρη σημείωσε πως για φέτος προβλέπονται έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η Κομισιόν μας δείχνει κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις και αμφισβητεί ουσιαστικά το εάν είναι εφικτό να συγκεντρωθούν έως τα τέλη του έτους τα 2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπερταμείου τα έσοδα θα πιάσουν τον στόχο φέτος. Συνολικά από το 2011 τα έσοδα από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου από το 2011 φθάνουν συνολικά τα 7 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,4 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν το 2017.
Η κ. Αικατερινάρη υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει αξιοπιστία στα μεγέθη που δημοσιεύονται αλλά και στις εκτιμήσεις για την πορεία τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί μία επιχείρηση να ζητάει δάνεια χωρίς να εξηγεί της ταμειακές ροές τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια καθώς και ότι πολλές δημόσιες (αλλά και ιδιωτικές) επιχειρήσεις δεν είχαν σύστημα διαχείρισης κρίσεων.
Μία δεύτερη προϋπόθεση, όπως είπε, είναι να υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και εξωστρέφεια της επιχείρησης και η τρίτη να εφαρμόζονται κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης που προάγουν τη διαφάνεια και τον εσωτερικό έλεγχο. Οι οργανισμοί που εφαρμόζουν υψηλά standards σε θέματα διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης προσελκύουν τις περισσότερες επενδύσεις, ανέφερε η κ. Αικατερινάρη.
Σημείωσε ακόμη τα εξής ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας που παρέχουν. Επίσης θα πρέπει να προχωρήσει η ανανέωση του προσωπικού με προσλήψεις νέων εργαζομένων που έχουν δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες και να εφαρμοστούν συστήματα αξιολόγησης ώστε οι καλοί να προχωράνε. Ο μέσος χρόνος ηλικίας στις επιχειρήσεις του δημοσίου σήμερα είναι 54 έτη.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπερταμείου οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για μεταφορά χεχνογνωσίας όσον αφορά τα συστήματα εταιρικής διακυβέρνησης που εφαρμόζει η εταιρεία στις επιχειρήσεις του δημοσίου.