eurogroup

Πρώτο «crash test» το σημερινό EWG

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 04/09/17, 07:30

TAGS

Του Αλέξη Ρωμανού

 



Μία πρώτη, δυνατή «γεύση» για το χρονοδιάγραμμα και τα «αγκάθια» της τρίτης και «φαρμακερής» αξιολόγησης θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Η κυβέρνηση προσέρχεται με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει την καταβολή της δεύτερης υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, ελπίδες όμως που είναι πολύ μικρές.

Ουσιαστικά σήμερα, Δευτέρα «ανοίγει» το κεφάλαιο της γ’ αξιολόγησης, με τον κ. Χουλιαράκη να βάζει μπρος τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ενώ ακολουθούν οι πολύ σημαντικές επαφές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον Γάλλο πρόεδρο, Πιερ Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες, την Τρίτη.

Τα τεχνικά κλιμάκια καταφτάνουν στην Αθήνα μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στις 11 του τρέχοντος μηνός.

Ημερομηνία-σταθμός, ωστόσο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και η 29η Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται η άφιξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επίσημοι θεσμοί ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένο να έρθουν 7 ή 9 Οκτωβρίου, τελικώς θα φτάσουν στην Ελλάδα μετά το ετήσιο συνέδριο του ΔΝΤ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η 3η αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου, αλλά μετατίθεται για τις 4 Δεκεμβρίου, εάν και εφόσον βέβαια δεν υπάρξουν εμπλοκές… λόγω ΔΝΤ.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, καθώς θέλει να ξαναβγεί στις αγορές, θα επιδιώξει να επισπεύσει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης. Στόχος είναι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου να επικυρώσει την συμφωνία, προσδοκία που φαντάζει ιδιαίτερα αισιόδοξη, με βάση το κακό ελληνικό προηγούμενο της 2ης αξιολόγησης για την οποία χρειάστηκαν 14-15 μήνες, ώστε να ολοκληρωθεί.

Εργασιακά, μείωση αφορολογήτου, αντίμετρα, κεφαλαιακή θωράκιση τραπεζών  και ιδιωτικοποιήσεις βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Κεφάλαια, που κρύβουν μεγάλες πολιτικές «νάρκες» για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Μεγάλο «αγκάθι» δε για τις σχέσεις Μαξίμου και Κουμουνδούρου αποτελούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, με την κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, καθώς πλέον θα απαιτείται πλειοψηφία 50% + 1 των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας.

Εξίσου δύσκολη «εξίσωση», είναι η εφαρμογή των  ήδη ψηφισθέντων διατάξεων για το Δημόσιο (αξιολόγηση- κινητικότητα κ.λπ.).

Αν και το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση της γ΄αξιολόγησης στις 4 Δεκεμβρίου με διαδικασίες-εξπρές, εντούτοις κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να ζήσουμε ξανά ακόμη ένα «θρίλερ» καθυστερήσεων, με τη διαπραγμάτευση να «τραβάει» ακόμη και πολύ μετά τα Χριστούγεννα.

 

Αν σου άρεσε κάνε