Επιτακτική ανάγκη η έξοδος στις αγορές
Ο συνήθως εκτός τόπου και χρόνου πρωθυπουργός, ζώντας σε εικονική πραγματικότητα, δηλώνει ότι για τα επόμενα 2,5 χρόνια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές.
«Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο πιο γνώστης των αγορών Ε. Τσακαλώτος.
Και ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών λαμβάνοντας τη «θεία φώτιση», παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι πρέπει να βγούμε σύντομα στις αγορές. Μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη προανήγγειλε έξοδο στις αγορές σε 3 με 4 μήνες.
Η ξαφνική αλλαγή …νοοτροπίας στηρίζεται στα καμπανάκια των ειδικών ότι εάν δεν βγούμε στις αγορές έως την Άνοιξη, τότε, μεσούσης και της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει «χέρι» στο μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δις. ευρώ, οδηγώντας έτσι το κόστος δανεισμού στα….ύψη.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του κ. Π. Λιαργκόβας πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ο οποίος εξέφρασε φόβο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει εκ νέου τα προβλήματα που έφεραν τα μνημόνια εάν δεν βγούμε εγκαίρως στις αγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να καταβάλλει 11 δις. ευρώ το 2019. Από αυτά τα 2,1 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν προς το ΔΝΤ και τα 5,8 δισ. ευρώ προς το Ευρωσύστημα.
Στο οικονομικό επιτελείο προσδοκούν ή πρέπει να αντλήσουν τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Επίσης περιμένουν να εισπράξουν περί τα 1,2 δις. ευρώ από τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν πετύχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.
Η παροχολογία από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην επιφυλακτική έως και αρνητική στάση που τηρούν οι ξένοι επενδυτές απέναντι στα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. «Το 10ετές ελληνικό ομόλογο συνεχίζει να παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, προφανώς γιατί πέρα από την επίδραση του ιταλικού πυρετού, δεν αρέσουν στις ομολογιακές αγορές η εντεινόμενη παροχολογία, η εκλογολογία και η αναβολή ή ακύρωση νομοθετημάτων με μακροπρόθεσμο μακροοικονομικό αντίκτυπο.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέδωσε την αδυναμία της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογο στις αναταράξεις που προκαλεί στις αγορές η διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, με εξαίρεση την κυβέρνηση, κανένας άλλος δεν υιοθετεί αυτή την ερμηνεία για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, ούτε παραβλέπει τα γκρίζα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την ελληνική οικονομία και την καχυποψία με την οποία την αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.
Ο παράγοντας «Ιταλία» αποτελεί μόνον έναν από τους πολλούς που εμποδίζουν την Ελλάδα να βγει στις αγορές, όπως ( οι κύριοι λόγοι):
- Ο πολιτικός κίνδυνος και η παροχολογία ενόψει των εκλογών.
- Η υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς και η απροθυμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
- Οι φιλόδοξοι (ανέφικτοι) στόχοι για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών καθώς και η αδύναμη κερδοφορία.