ΕΕ: «Καμπανάκι» για μεταρρυθμίσεις, το 2019 και «βλέπουμε» τα 600 εκατ. από τα ομόλογα
Μία πρώτη, «γερή» προειδοποίηση προς την Αθήνα, στο πλαίσιο πλέον της λεγόμενης «μεταμνημονιακής εποχής», αποτελεί η μετάθεση της εκταμίευσης των 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων για το 2019, όπως προκύπτει από την πολυαναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν, η οποία «βλέπει» την Τετάρτη το φως της δημοσιότητας.
Ουσιαστικά, η ΕΕ αν και έδωσε το «δώρο» της μη περικοπής των συντάξεων, εντούτοις τραβάει το «αυτί» στην κυβέρνηση Τσίπρα για την κωλυσιεργία, που παρατηρείται στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων λίγους μήνες μετά την υποτιθεμένη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, υπό το ηχηρό μήνυμα ότι τα 600 εκατ. θα απελευθερωθούν, εφόσον τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
Σημειώνεται πως επιβεβαιώνεται το πρωινό δημοσίευμα του «Xrimaonline.gr», σύμφωνα με το οποίο, βρίσκονται στον «αέρα» 4,8 δισ. ευρώ λόγω κυβερνητικής αδιαφορίας.
Η Κομισιόν βγάζει «κίτρινη κάρτα» στην Αθήνα, χτυπώντας παράλληλα «καμπανάκι» ως προς την εφαρμογή των παρεμβάσεων για το χρέος, όπως αυτή συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, υπενθυμίζοντας ότι απαράβατος όρος για την ενεργοποίησή τους είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς.
«Η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους», τονίζεται στην έκθεση και σημειώνεται ότι «η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».
Η έκθεση καταλήγει, επίσης, στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ.
Σημειώνεται πως η Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, αλλά και σειρά εκθέσεων σχετικά με τον κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2019 (Ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης για το 2019, Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης για το 2019, Σχέδιο κοινής έκθεσης του 2019 για την απασχόληση, συστάσεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης και γνώμες για τα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων των κρατών μελών της ευρωζώνης).