Πλεόνασμα: Με... «μαγικό» τρικ στα 6,5 δισ. τον Οκτώβριο
Σχεδόν διπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με ό,τι υπολόγιζε η κυβέρνηση, εμφανίζουν τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τον μήνα Οκτώβριο.
Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το καλοκαίρι γινόταν λόγος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,584 δισ. ευρώ, αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 6,460 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,877 δισ. ευρώ περισσότερα!
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους πως μπορεί να πετύχει εύκολα τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προκειμένου να πείσει ότι δεν χρειάζεται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από τον προσεχή Ιανουάριο, που θα σημάνει την ενεργοποίηση του «κόφτη» σε ορισμένες συντάξεις.
Όσο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης τα πλεονάσματα ήταν… «ματωμένα», τώρα από τη θέση του πρωθυπουργού τα παρουσιάζει, ως το μέσο για να μοιράσει επιδόματα - ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα, δηλαδή ως την ευκαιρία για τον ίδιο να κορυφώσει την επικοινωνιακή πολιτική του με στόχο την παραμονή του στην εξουσία.
Μία πολιτική «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων θα καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.
Πώς προκύπτει το υπερπλεόνασμα
Βεβαίως, το σχεδόν διπλάσιο πλεόνασμα έχει «μαγειρευτεί» με… μαγικό τρόπο.
Πώς προκύπτει το υπερπλεόνασμα των 2,9 δισ.;
Τα 2 δισεκ. εξοικονομήθηκαν με «ψαλίδι» στις κρατικές δαπάνες και ενώ η κυβέρνηση προέβλεπε ότι οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα έφταναν ως τον Οκτώβριο στα 3,410 δισ., τελικά δόθηκαν μόλις 2,089 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, δόθηκαν 770 εκατ. λιγότερα για επιστροφές φόρων από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ήταν κατά 746 εκατ. ευρώ λιγότερα από το αναμενόμενο, στο 10μηνο το πρωτογενές πλεόνασμα θα έπρεπε να ήταν περίπου στα 2,1 δισ. ευρώ, δηλαδή κάτι από τον στόχο!
Φοροεπιδρομή
Το υπερπλεόνασμα επετεύχθη και από την φοροεπιδρομή, η οποία έχει γονατίσει κυριολεκτικά τους Έλληνες φορολογούμενους. Να σημειωθεί ότι στο τρίτο 3μηνο της φετινής χρονιάς, δηλαδή στο τρίμηνο των ρεκόρ στον τουρισμού και της ανάπτυξης, ο αριθμός των οφειλετών του δημοσίου αυξήθηκε κατά…584.979 άτομα φτάνοντας συνολικά σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ: 4,312 εκατομμύρια άτομα δηλαδή περίπου στο 50% του πληθυσμού της χώρας ηλικίας άνω των 18 ετών.