Βρυξέλλες προς Αθήνα: Παραμένουμε στο «παιχνίδι», μην χαλαρώνετε!
Μπορεί στην Ηρώδου Αττικού να διαμηνύουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα με το «τέλος» των μνημονίων στις 21 Αυγούστου, εντούτοις τόσο η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών και στην αγορά ομολόγων όσο και η στάση των Βρυξελλών ακυρώνουν τους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς».
Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα παραμένει υπό «παρακολούθηση». Και των αγορών και των δανειστών. Αφενός οι αγορές «βλέπουν» πολιτικό ρίσκο, αφετέρου οι δανειστές φοβούνται για… «πισωγύρισμα» στο «αμαρτωλό» παρελθόν. Οι πρώτες «κόβουν» την πρόσβαση, οι δεύτεροι υπενθυμίζουν πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί σε μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όσο δεν υλοποιούνται, τόσο η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών, ύψους περίπου 700 εκατ. (ΑNFA’s και SMP’s), που είναι τόσο αναγκαία για την ελληνική οικονομία, θα αναβάλλεται.
Μόλις λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο, έκτακτο Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου, στο οποίο πιθανολογείται ότι θα «κλειδώσουν» οι αποφάσεις σχετικά με τις συντάξεις, στους κύκλους των θεσμών επικρατεί έντονος προβληματισμός με την πολιτική παροχολογίας, που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των εξαγγελιών του περί προσλήψεων και άλλων μποναμάδων.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές υπενθυμίζουν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και πως σε μία περίοδο κατά την οποία η χώρα καλείται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι δεσμεύσεις περί παροχών θυμίζουν εποχές… προ κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες θεωρούν πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά επικοινωνιακό, συνεπώς, τονίζουν πως η Αθήνα εκπέμπει λάθος μηνύματα, τη στιγμή που οι αγορές χτυπούν «καμπανάκι» για την πολιτική αβεβαιότητα εν μέσω άτυπης, αλλά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.
Μάλιστα, οι θεσμοί υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι ακόμη «παρακολουθούνται» οι κινήσεις της, αφήνοντας αιχμές κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις αυξήσεις, που ο ίδιος έδωσε στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας πως έχουν περάσει οι εποχές κατά τις οποίες το υπουργείο αποφάσιζε μόνο του, ποιο θα είναι το μπόνους προς τους εργαζομένους τους. Που σημαίνει πως οι δανειστές σημειώνουν πως παραμένουν στο «παιχνίδι», παρά το τέλος των προγραμμάτων.
Το μήνυμα των θεσμών προς την Αθήνα παραμένει ίδιο: «μην χαλαρώνετε». Αναμένεται δε να τονίζεται και στην πρώτη μεταμνημονιακή έκθεση προόδου, η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 21 Νοεμβρίου, καθώς σε αυτή διαπιστώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει καμία από τις 16 μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα θα συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα, ενώ το κλίμα στην πολιτική σκηνή της χώρας έχει «άρωμα» εκλογών. Μάλιστα, οι θεσμοί εστιάζουν ως προς τέσσερα σημεία:
-Πως θα εξελιχθεί το «πόκερ» για την παράταση του νόμου Κατσέλη
-Πόσο και ποιους θα αφορά το κοινωνικό μέρισμα
-Πόση θα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού
-Πότε θα βγει από τον «πάγο» η επένδυση του «Ελληνικού»
Όσον αφορά το αιώνια προβληματικό «μέτωπο», αυτό των μεταρρυθμίσεων, οι Βρυξέλλες κρούουν τον κώδωνα για σημαντικές καθυστερήσεις ως προς τη στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ την ίδια ώρα εγείρουν ανησυχίες για τη μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των «απαγορευτικών» για την έξοδο στις αγορές αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.