Προβληματισμός στους κόλπους των δανειστών για τους μποναμάδες Τσίπρα
Ιδιαίτερο προβληματισμό εκφράζουν οι Βρυξέλλες για την πολιτική παροχολογίας, που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις λίγους μήνες αφότου η χώρα υποτίθεται πως εξήλθε από την εποχή των μνημονίων.
Αν και η κυβέρνηση επικαλείται, ως επικοινωνιακό χαρτί, τις κατά καιρούς θετικές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, προκειμένου να ενισχύσει τα αφηγήματά της, εντούτοις βασικό μήνυμα των θεσμών παραμένει το «μην χαλαρώνετε, τηρήστε τα συμφωνηθέντα».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στους κόλπους των δανειστών επικρατεί έντονη ανησυχία για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού περί παροχών και προσλήψεων, τη στιγμή που η συζήτηση για το αίτημα της μη μείωσης των συντάξεων το 2019 παραμένει ανοιχτή.
Οι ενστάσεις αυτές, μάλιστα, εγείρονται, ενώ η ιταλική κρίση βρίσκεται στο επίκεντρο, με τους Ευρωπαίους να δυσανασχετούν που σε αυτή τη φάση έχουν να αντιμετωπίσουν και το ελληνικό «μέτωπο», φοβούμενοι το ενδεχόμενο… οπισθοδρόμησης στο «αμαρτωλό» παρελθόν.
Με αυτή τη ματιά βλέπουν οι θεσμοί την παροχολογία του κ. Τσίπρα, διευκρινίζοντας δε ότι οι αυξήσεις στο ΥΠΟΙΚ έγιναν από έναν υπουργό (τον Ευκλείδη Τσακαλώτο), ο οποίος καλείται να ελέγξει και τους υπόλοιπους της κυβέρνησης όσον αφορά την τακτική του… μποναμά.
Όσον αφορά τώρα το επίμαχο ζήτημα των συντάξεων, πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές εκφράζουν ενστάσεις περί της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς και προβληματισμό για την «κόπωση» που παρατηρείται στα έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» αποτελεί η στάση της Γερμανίας. Από τη μία η Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη, από την άλλη ο Όλαφ Σολτς τηρεί πιο σκληρή στάση.
Ο τελικός λόγος πέφτει στο Βερολίνο, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο το αίτημα περί μη ενεργοποίησης του «κόφτη» να περάσει από τη γερμανική Βουλή.
Επισημαίνεται η πάγια θέση του Σολτς: «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Ο ίδιος έχει πολλάκις προειδοποιήσει να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.