ΟΟΣΑ: Χρυσό μετάλλιο… στον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της φορολόγησης
Ουραγός η Ελλάδα στη φορολογική ανταγωνιστικότητα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 29η θέση εκ των 35 του Οργανισμού, σύμφωνα με τον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας του Tax Foundation.
Σε σχέση με πέρσι, η Ελλάδα υποχώρησε σε τρεις από τους πέντε επιμέρους τομείς του Δείκτη: τους εταιρικούς φόρους, τους φόρους επί της ιδιοκτησίας και τη φορολογία της κατανάλωσης.
Στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχε δημοσιοποιηθεί μία ακόμη έκθεση του ΟΟΣΑ που έδινε στην Ελλάδα το… χρυσό μετάλλιο στην αύξηση της φορολόγησης μεταξύ των 34 κρατών- μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Τα στοιχεία έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία όλοι -από το ΔΝΤ έως τις επιχειρήσεις και τα συνδικάτα- προσδιορίζουν την υπερφορολόγηση ως το μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη.
Τη διετία 2015-2016 είχαμε αύξηση κατά σχεδόν 3 τρεις μονάδες- την υψηλότερη μεταξύ των 34 μελών του οργανισμού.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, καταγράφεται έντονη τάση μείωσης των βαρών για τις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν περισσότερα κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Έτσι ο μέσος συντελεστής για τις επιχειρήσεις στα 34 μέλη του Οργανισμού έχει μειωθεί από 32,5% το 2000 σε 23,9% το 2018. Στη χώρα μας παραμένει μεταξύ των υψηλότερων, στο 29%, έχοντας μάλιστα αυξηθεί κατά τρεις μονάδες την τελευταία τριετία.
Από την άλλη η φορολόγηση των ακινήτων αυξήθηκε το ίδιο διάστημα στα 20 από τα 34 μέλη του Οργανισμού. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών, με τον ΕΝΦΙΑ, να τη φέρνει στην έκτη θέση των αυξήσεων, μετά τη Βρετανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και τον Καναδά.
Στα 2,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν υπάρξει 26 φορολογικές αυξήσεις και επιβολή νέων φόρων.
Μερικοί από αυτούς είναι:
-Ο ΦΠΑ αυξήθηκε από 23% σε 24%.
-Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τον φόρο εισοδήματος αυξήθηκε από 42% σε 45%.
-Ο φόρος αλληλεγγύης αυξήθηκε από 2,8% σε 10%.
-Τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 29% αντί για 26%, τα μερίσματα με 15% αντί για 10%.
-Ο φόρος βενζίνης αυξήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα κατά τρία λεπτά ανά λίτρο, και στο ντίζελ οκτώ λεπτά ανά λίτρο.
-Οι φόροι στα αυτοκίνητα και ο φόρος καπνού αυξήθηκαν επίσης πολλές φορές - με αποτέλεσμα το 2016 περίπου 120.000 Έλληνες να παραδώσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους, ενώ το 20% καπνίζει τσιγάρα που είναι προϊόν λαθρεμπορίου.