Προαναγγέλλουν το τέλος του νόμου Κατσέλη
Για ένα νέο πλαίσιο όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας εμμέσως το οριστικό τέλος του νόμου Κατσέλη.
Όπως έγραφε το πρωί της Τρίτης το Xrimaonline.gr, κυβέρνηση και δανειστές συνεχίζουν τα «παζάρια» ως προς το ζήτημα της παράτασης του νόμου, ο οποίος κανονικά θα παύσει να ισχύει με την έναρξη του 2019.
Οι θεσμοί, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπαναχωρούν, επικαλούμενοι το ρόλο του νόμου, ο οποίος υιοθετήθηκε για έκτακτες ανάγκες, καθώς και τη μακρόσυρτη ισχύ του, από το 2010, δηλαδή εδώ και μία 8ετία, που σημαίνει πως πλέον έχει χαθεί ο χαρακτήρας της προσωρινότητας.
Οι δανειστές επισημαίνουν ακόμη πως η όποια περαιτέρω παράταση θα υπέθαλπε νέες καταχρηστικές προσφυγές στο νόμο, αντί για τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των δανειοληπτών με τις τράπεζες.
Από την πλευρά του ο κ. Δραγασάκης, μεταφέρει τις σχετικές αποφάσεις για τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς τότε αναμένεται να κορυφωθούν οι ζυμώσεις, στις οποίες τον βασικότερο λόγο θα έχουν οι τράπεζες.
«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίς.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα.
«Σε κάθε περίπτωση, θα εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας. Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, θα το δούμε το Δεκέμβριο», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων, που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, εξηγώντας ότι στις περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση.
Σχετικά με το νέο πλαίσιο προστασίας, ο ίδιος ενδεικτικά ανέφερε ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.