Πνίγουν… την ανάπτυξη

Πνίγουν… την ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:11 Δημιουργία 06/11/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Σαφή μηνύματα στην κυβέρνηση Τσίπρα έστειλε η αντιπρόεδρος της Moody's, Kathrin Muehlbronner, μιλώντας χθες σε συνέδριο στην Αθήνα. Η ίδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για σημαντική έλλειψη επενδύσεων.

Στο ίδιο συνέδριο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς έδωσε το στίγμα, απευθυνόμενος έμμεσα προς την πολιτική ηγεσία της χώρας: «Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, αρκεί να μην υπάρξει μεγάλη επιβράδυνση της ανάπτυξης».

Ωστόσο, η πολιτική των «ματωμένων» υπερπλεονασμάτων που ακολουθεί η κυβέρνηση, θα καταδικάσει την ελληνική οικονομία σε ύφεση, όταν το πρώτο ζητούμενο είναι η υψηλή ανάπτυξη άνω του 4% για τα επόμενα χρόνια.

Η θεωρία της εκτίναξης της οικονομίας, ως «ελατηρίου» ούτε καν επιβεβαιώθηκε, παρά τις συνεχείς εκτιμήσεις ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Η αναμενόμενη ανάπτυξη της τάξεως του 1,5-2% δεν μπορεί να λύσει τη δύσκολη εξίσωση: 345 δισ. ευρώ εξωτερικό χρέος, 230 δισ. ευρώ ιδιωτικό χρέος (οφειλές σε εφορία και ταμεία, «κόκκινα» δάνεια) και 183 δισ. ευρώ Ακαθάριστο Εθνική Προϊόν.

Ενδεικτική είναι και πρόσφατη έκθεση της Citigroup, σύμφωνα με την οποία, παρά το τέλος των μνημονίων η Ελλάδα αντί για ενίσχυση θα δει επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Η Citi εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί σε μέτριους ρυθμούς και θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018, ενώ θα επιβραδυνθεί και πάλι στο 1,5% περίπου τα επόμενα δύο χρόνια (2019-2020). Για το διάστημα 2021-2022 εκτιμά πως θα κινηθεί στο 1,4%, καθώς η βελτίωση της εμπιστοσύνης μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης θα αντισταθμιστεί πιθανότατα από τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική λιτότητα (για την επίτευξη των μεταμνημονιακών δημοσιονομικών στόχων).

Χωρίς μείωση φόρων δεν θα υπάρξει ανάπτυξη

Το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές αποτελούν εμπόδια στο δρόμο προς την ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βάδιζε προς την ανάκαμψη το 2014. Ωστόσο, μια σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη, ως τότε υπουργός Οικονομικών, και των δανειστών διέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που είχε επιτευχθεί. Για να αποφύγει την επανάληψη αυτής της επώδυνης κατάστασης, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα, η υποτονική πιστωτική ανάπτυξη στην Ελλάδα μειώνει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Η ελληνική οικονομία πάσχει από έναν αδύναμο τραπεζικό τομέα λόγω του πολύ υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός που οφείλεται στη μη ανάκαμψη της πιστωτικής επέκτασης. Ενώ η πιστωτική επέκταση αυξάνεται βαθμιαία σε ολόκληρη την περιοχή της ευρωζώνης και παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε χώρες που είχαν βρεθεί σε κρίση (π.χ. Πορτογαλία), εντούτοις στην Ελλάδα συνεχίζει να συρρικνώνεται. Επίσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αν και βελτιώθηκε σημαντικά από τις αρχές του 2015, ωστόσο εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με τις άλλες χώρες, που βρέθηκαν σε πρόγραμμα, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να δυσκολευτεί να επιτύχει την ίδια ανάπτυξη, όπως αυτές.

Για να αυξηθεί η τάση ανάπτυξης, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των φόρων εισοδήματος των εταιρειών. Άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν ήδη μειώσει τους εταιρικούς φόρους από το 2014/15 και 2015/16, αντίστοιχα. Ενώ μια μείωση του ΦΠΑ θα αυξήσει την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο σε μια περίοδο ύφεσης, η περικοπή των εταιρικών φόρων θα ενισχύσει την τάση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα.

Αν σου άρεσε κάνε