«Επικίνδυνα» μηνύματα στέλνουν στις αγορές Τσίπρας-Τσακαλώτος

«Επικίνδυνα» μηνύματα στέλνουν στις αγορές Τσίπρας-Τσακαλώτος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:57 Δημιουργία 24/10/18, 13:42
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Λάθος μηνύματα, αλλά και «επικίνδυνα» για την ελληνική οικονομία, στέλνουν στις αγορές ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει άμεσα την έκδοση ομολόγων για επιστροφή στις διεθνείς αγορές.

«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε στην αγορά για 2 έως 2,5 χρόνια. Θα περιμένουμε να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία», σημείωσε ο ίδιος, «δείχνοντας» ως αιτία των καθυστερήσεων τις διεθνείς προκλήσεις.

Ουσιαστικά, το μήνυμα που στέλνει ο κ. Τσακαλώτος, είναι ότι η κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα «βάλει χέρι» στο περίφημο «μαξιλάρι ασφαλείας», προκαλώντας έντονες ανησυχίες, καθώς ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστους δανεισμού, αποκλείοντας τη χώρα από τις αγορές για περισσότερα από 2 έτη.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε να αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε πρόσφατα στη ΔΕΘ, «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ', αφού 'κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή». Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως παραβλέπει τις συνέπειες πιθανής χρήσης του ταμειακού αποθέματος σχετικά με τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

Η αγορά ομολόγων είναι σκληρός κριτής. Παρακολουθεί πολύ στενά όχι μόνο την οικονομική πολιτική, αλλά και τις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Και όλα αυτά ενώ τα σύννεφα πάνω από την Ιταλία γίνονται όλο και πιο… μαύρα, απειλώντας και την ελληνική οικονομία.

Οι δηλώσεις και οι πολιτικές της κυβέρνησης που κρατούν την ελληνική οικονομία εκτός αγορών, έχουν αντίκτυπο και στον τραπεζικό κλάδου, όπου δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας και αποκλεισμού.

Οι τράπεζες τώρα θα πρέπει να δανείζονται με μεγάλο κόστος, ακολουθώντας εκείνο του Δημοσίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι πόρτες των αγορών είναι εδώ και μερικές εβδομάδες κλειστές για τις συστημικές.

Εάν οι τράπεζες παραμείνουν εκτός για καιρό ακόμη, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου (10 δισ. ευρώ υπολογίζει το ΔΝΤ), ή σε νέα ομολογιακά, τα οποία θα συναφθούν μάλλον με υψηλά επιτόκια.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι τα ομολογιακά, που ίσως σκέπτονται να εκδώσουν οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, σε καμία περίπτωση δεν θα τύχουν χαμηλών επιτοκίων.

Αν σου άρεσε κάνε