Στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού
Με αρκετή «σάλτσα» για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ακυρώσει την περικοπή συντάξεων από την αρχή του 2019, κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019.
Σε ένα κείμενα 18 σελίδων, οι συνεργάτες του Ευκλείδη Τσακαλώτου προβλέπουν το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ στο σενάριο (βάσης) των αμετάβλητων πολιτικών.
Στο προσχέδιο ενσωματώνονται μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το 2019 και αφορούν επιδότηση ενοικίου, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ΕΝΦΙΑ, σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας των εταιρειών από το 29% στο 25% σε ορίζοντα τετραετίας αρχής γενομένης από το 2019, όπως επίσης περικοπή του φόρου μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019.
Στο σενάριο προθέσεων καταγράφεται η προοπτική μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις οι οποίες όμως ενσωματώνονται στο σενάριο βάσης, όπως δηλαδή είχε συμβεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που είχε κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προ εβδομάδων.
Στον πίνακα που αποτυπώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων το 2019, υπάρχουν οριακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μέτρα ελάφρυνσης τα οποία είχαν ενσωματωθεί στο προσχέδιο της 1ης Οκτωβρίου. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να κοστολογείται 263 εκατ. ευρώ.
Από εδώ και πέρα
Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως πρώτο μεγάλο σταθμό την έκθεση/πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου όπως και για τα άλλα κράτη-μέλη). Εν συνεχεία με βάση την έκθεση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο Eurogroup και ενδεχομένως στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Μάιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Έχει πάρα πολλά ενδιάμεσα στάδια. Ουσιαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεικνύει ότι εφαρμόζει τις συμφωνημένες πολιτικές τους επόμενους μήνες, εν μέσω εντεινόμενων προεκλογικών διαδικασιών.
Παράλληλα, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ισχύει μόνο το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο. Υπάρχει και η μεταμνημονιακή παρακολούθηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Για αυτό και η έκθεση που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρα από το δημοσιονομικό πεδίο θα περιλαμβάνει και αναλυτικό απολογισμό της πορείας υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.