«Stress test» για Ιταλία και Ελλάδα
Από σήμερα όλα δείχνουν ότι ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στο σήριαλ της σύγκρουσης Ρώμης – Βρυξελλών. Πραγματοποιείται το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα εγκρίνει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό του 2019 και ο οποίος στη συνέχεια θα σταλεί στην Κομισιόν, που, όπως όλα δείχνουν, θα τον απορρίψει, ζητώντας την κατάρτιση ενός νέου.
Κίνηση, που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν και η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε «μετωπική σύγκρουση» με τη Ρώμη, καθώς η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην υποχωρήσεις ως προς τις ευρωπαϊκές πιέσεις.
Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να προκαλέσει νέα κρίση χρέους, αφού η Ιταλία θα αναγκαστεί να δανειστεί περί τα 2,5 τρισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες του προϋπολογισμού. Ο αμεσότερος κίνδυνος, πάντως, αφορά την Ελλάδα.
Η ιταλική κρίση έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις σχεδόν δύο μήνες μετά το τέλος των προγραμμάτων, έρχεται αντιμέτωπη με ισχυρούς κλυδωνισμούς στον τραπεζικό κλάδο και μάλιστα εν μέσω κυβερνητικών «δονήσεων», που δείχνουν πρόωρες εκλογές...
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου σφυρίζουν αδιάφορα, δεν κοιτούν πως θα θωρακίσουν τη χώρα απέναντι σε ένα γερό «κραχ» λόγω επερχόμενων εισαγόμενων προκλήσεων, παρά μόνο πως θα κουκουλώσουν τα προβλήματα ,μέσω της άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής.
Κάποιοι όμως, προειδοποιούν. Ένας εξ αυτών είναι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Δ. Λιάκος, ο οποίος δήλωσε πως «ζούμε μια περίοδο έντονων ανακατατάξεων και αυτό κάνει τις αγορές νευρικές και ευαίσθητες ως προς την αξιολόγηση και τιμολόγηση του ρίσκου». Ο ίδιος πρόσθεσε ειδικότερα για την ιταλική οικονομία ότι «στη λογική των αγορών εκλαμβάνεται ως διάχυση συστημικού κινδύνου προς την Ελλάδα».
Αν η Ιταλία δανείζεται με 3,5% έως τα τέλη του 2018 και με 4% το 2019, όπως εκτιμά η Capital Economics, με τί επιτόκια άραγε θα δανειστεί η Ελλάδα;
Η Ιταλία δοκιμάζει τα όριά της. Οι αναλυτές, αν και δεν βλέπουν Italexit (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον), επισημαίνουν πως η κρίση περιορίζει την Ελλάδα να βγει στις αγορές και τις τράπεζές της από το να αναζητήσουν διεθνή κεφάλαια.
Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι είναι στενά «δεμένοι» με την πορεία των ιταλικών.