Συντάξεις: Στη «σιωπή» Λαγκάρντ -Τόμσεν προσβλέπει ο Τσακαλώτος
Την ώρα που οι διεθνείς αγορές δέχονται απανωτές πιέσεις και τα χρηματιστήρια «κατρακυλούν» σε νέα χαμηλά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βλέπει σήμερα, Παρασκευή στο Μπαλί το ισχυρό δίδυμο των Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν.
Η αναφορά στην παγκόσμια αναταραχή δεν είναι τυχαία, καθώς οι αγορές παρακολουθούν στενά και τις εξελίξεις στη χώρα μας, οι οποίες εδώ και μέρες έχουν να κάνουν με τη «βουτιά» των τιμών των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών και δη των τραπεζικών.
Οι ανησυχίες μεταδίδονται σαν «ιός», όπως είναι γνωστό, συνεπώς και η στάση του ΔΝΤ ως προς τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους, από τους οποίους κρίνεται και το αίτημα περί μη περικοπών των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, έχει μεγάλη βαρύτητα για τις αγορές.
Αυτό που επιδιώκει από το σημερινό τετ-α-τετ, το οποίο έχει προγραμματιστεί στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο υπουργός Οικονομικών είναι η «ανοχή» του διδύμου ως προς το καυτό ζήτημα της μη εφαρμογής του παραπάνω ψηφισμένου μέτρου.
Η «ανοχή» θα μπορούσε να μεταφραστεί ως απουσία αναφοράς του επίμαχου θέματος, παρά το γεγονός πως στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου, που είδε την τρέχουσα εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, «κόβονται» οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα, με το Ταμείο να σημειώνει πως δεν υπάρχει ο ανάλογος δημοσιονομικός χώρος, προβλέποντας πως από φέτος έως και το 2022 η Αθήνα οριακά θα επιτυγχάνει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Πιο συγκεκριμένα, στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του (Fiscal Monitor) τα πλεονάσματα υπολογίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και στο 3% για το 2023. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, αυτή του Απριλίου του 2018, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 2,9% του ΑΕΠ (δηλαδή κάτω από το μνημονιακό στόχο), ενώ για το 2023 ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,74% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή, 445.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ) και ότι την προσεχή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ (122.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο), εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί το 2019 στο 4,14% (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να σταλεί στην Κομισιόν την ερχόμενη Δευτέρα. Πληροφορίες από την Ηρώδου Αττικού αναφέρουν πως σε αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνεται το σενάριο μείωσης των παλαιών συντάξεων.
Σημειώνεται πως χθες ο Πιερ Μοσκοβισί έστειλε μήνυμα στην Αθήνα Μήνυμα πως το ζήτημα των περικοπών θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλεονάσματος.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν δήλωσε «αναφορικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας».
Συνεχίζοντας, ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι τη Δευτέρα «περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί» για να τονίσει: «Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα».
«Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις» είπε στη συνέχεια. «Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις, - γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».
Προϋπόθεση για αυτό, όπως ανέφερε, είναι ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός. «Πρώτα απ’ όλα όμως – είπε στο «Blooberg TV» -περιμένω από την Αθήνα να παρουσιάσει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό, κάτι που έχω συζητήσει πολλές φορές με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις».