Συντάξεις: «Ανοχή» ζητεί ο Τσακαλώτος από το δίδυμο Λαγκάρντ-Τόμσεν
Με «φόντο» την τρελή κούρσα του ελληνικού Χρηματιστηρίου, των τραπεζικών μετοχών, των διεθνών αγορών και των εγχώριων και ξένων ομολόγων, συναντώνται την Παρασκευή στο Μπαλί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πολ Τόμσεν, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ.
Τα «βλέμματα» σαφώς είναι στραμμένα στη συζήτηση του υπουργού Οικονομικών περί της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις, ενώ το Ταμείο δεν αφήνει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση, καθώς δεν «βλέπει» δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2019.
Στην ουσία, δηλαδή, οκ. Τσακαλώτος ζητεί την «ανοχή» του ισχυρού διδύμου ως προς το παραπάνω αίτημα, καθώς το Ταμείο δεν υποχωρεί από τις θέσεις τους ως προς τα συμφωνηθέντα.
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να υποβάλλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν.
Το ΔΝΤ στη φθινοπωρινή δημοσιονομική έκθεσή του (Fiscal Monitor) στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τήρησης των ψηφισμένων μέτρων.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο «βλέπει» πως ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος έως και το 2022 θα επιτυγχάνεται οριακά, υπό την προϋπόθεση βέβαια της ενεργοποίησης του «κόφτη» σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Ουσιαστικά, το ΔΝΤ δεν έχει λάβει υπόψη του το διπλό σενάριο, που συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, όσον αφορά στις συντάξεις, αγνοώντας τα πλάνα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Πλέον, με βάση τις εκτιμήσεις του Ταμείου, τα πλεονάσματα υπολογίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022 και στο 3% για το 2023. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, αυτή του Απριλίου του 2018, το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 2,9% του ΑΕΠ (δηλαδή κάτω από το μνημονιακό στόχο), ενώ για το 2023 ανέμενε πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,74% του ΑΕΠ φέτος (δηλαδή, 445.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ) και ότι την προσεχή χρονιά θα διαμορφωθεί στο 3,56% του ΑΕΠ (122.000.000 ευρώ πάνω από τον στόχο), εάν δεν μειωθούν οι συντάξεις. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή με περικοπή των συντάξεων και εφαρμογή των ψηφισμένων αντίμετρων, το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εκτιναχθεί το 2019 στο 4,14% (1,22 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο).