Ο Τσακαλώτος δεν βλέπει «κατάρρευση», αλλά «δουλειές», «ανάπτυξη» και «επενδύσεις»
«Μην μιλάμε για τράπεζες που καταρρέουν, δεν είναι αλήθεια». Τάδε έφη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τα ανησυχητικά μηνύματα που εκπέμπει η δραματική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο χθες διολίσθησε στις 666 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017.
Παράλληλα, οι τράπεζες έχασαν σχεδόν κατά 9%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2016. Αναλυτές και ξένοι οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο, με το σενάριο περί κρατικοποίησης να επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, ούτε δύο μήνες αφότου η χώρα βγήκε από τα προγράμματα.
«Η άποψή μου είναι σαφής. Έχουμε τέσσερα θετικά πράγματα που έγιναν το τελευταίο διάστημα. Οι δύο από τις τέσσερις τράπεζες δεν έχουν ανάγκη επείγουσας παροχή ρευστότητας» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για τις προειδοποιήσεις διεθνών «παικτών» των χρηματαγορών πως κινδυνεύει το «μαξιλάρι» ρευστότητας των 30 δισ. ευρώ.
«Όλες έφταναν και ξεπέρασαν τα στρες τέστς και είναι με επάρκεια ανακεφαλαιοποιημένες και έχουν επιστροφή καταθέσεων. Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα και αυτά είναι που κοιτάνε οι επενδυτές και όχι όσοι θέλουν να σορτάρουν. Οι τράπεζες έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να συνεχίσουν αγώνα μείωσης των κόκκινων δανείων. Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα "thinking capacity" για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, είναι μέσα η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο και αντιμετωπίζουμε πώς μπορεί να δουλεψει καλύτερα ο εξωδικαστικός και άλλα. Συζητάμε με όλους και συναινετικά θεωρούμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη. Μην μιλάτε για τράπεζες που καταρρέουν. Δεν είναι σωστό. Δεν είναι και αλήθεια», δήλωσε ο ίδιος.
«Η πρόβλεψή μου», συνέχισε, ο υπουργός, «είναι ότι το 2019 θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2018, περισσότερους εργαζόμενους, περισσότερες επενδύσεις και αν πίστευα το αντίθετο δεν θα συζήταγα για εκλογές».