Φέσσας προς κυβέρνηση: Σταματήστε την παροχολογία, καραδοκούν κίνδυνοι!
Προειδοποιητικό μήνυμα στην κυβέρνηση Τσίπρα να βάλει τέλος στην πολιτική της παροχολογίας, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να καταναλωθούν, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, στη «σκιά» της μεγάλης «χασούρας» των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία αντανακλά τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενώ οι πόρτες των αγορών είναι κλειστές για αυτόν.
«Έχουμε μπει σε μια προεκλογική περίοδο που αντί για έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, δίνεται έμφαση στην παροχολογία. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα να καταναλωθούν, αλλά υπάρχουν χρήματα που πρέπει να παραχθούν», τόνισε ο κ. Φέσσας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έρευνας για το επιχειρηματικό περιβάλλον, που διενήργησε η MRB.
Ο ίδιος μάλιστα απέδωσε τη χθεσινή «βουτιά» των τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό στο έλλειμμα εμπιστοσύνης των επενδυτών ως προς την ελληνική οικονομία και στη μη ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αφήνοντας αιχμές κατά της κυβέρνησης, που πανηγυρίζει για τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, επεσήμανε πως «με έναν ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 2% ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα, με αποτέλεσμα να χάνεται η εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά και στις τράπεζες».
Όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ανακυκλώνεται, δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια οριστική λύση. Και όπως προκύπτει ως αυτή τη στιγμή, η αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είναι διαφορετική».
Ιδιαίτερη βαρύτητα δε δίνεται στην εκτίμησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε ότι η οικονομία βρίσκεται σε «χαμηλή πτήση» και οι κίνδυνοι που υπήρχαν δεν έχουν παρέλθει.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο το ΑΕΠ μένει σταθερό, τόσο οι δείκτες δεν μπορούν να βελτιωθούν και αυτό που χρειάζονται οι επιχειρηματίες είναι μια φιλοεπιχειρηματική πολιτική, επενδύσεις, σταθερότητα, εμπιστοσύνη και κερδοφορία. Δεν εμπνέουμε εμπιστοσύνη και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε σταθερότητα.