Κίνδυνος επιστροφής στο... τραγικό 2015!
Το χθεσινό τραπεζικό «ξεπούλημα» σ το Χρηματιστήριο Αθηνών επανέφερε στην αγορά μνήμες από το 2015, με τους αναλυτές να ανησυχούν ότι με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπάρχει κίνδυνος... οπισθοχώρησης.
Η κυβέρνηση απέρριψε την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή. Στην πραγματικότητα, με την άρνησή της η ίδια ανέλαβε το ρίσκο οι τράπεζες να μείνουν «γυμνές», ύστερα από τη λήξη του προγράμματος, επιστρέφοντας στις τραγικές εποχές του 2015.
Δημιουργούνται, λοιπόν, συνθήκες ασφυξίας και αποκλεισμού τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών από τις αγορές.
Οι ελληνικές τράπεζες τώρα θα πρέπει να δανείζονται με μεγάλο κόστος, ακολουθώντας εκείνο του Δημοσίου. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι πόρτες των αγορών είναι εδώ και μερικές ημέρες κλειστές για τις συστημικές.
Εάν οι τράπεζες παραμείνουν εκτός για καιρό ακόμη, τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου (10 δισ. ευρώ υπολογίζει το ΔΝΤ), ή σε νέα ομολογιακά, τα οποία θα συναφθούν μάλλον με υψηλά επιτόκια.
Το ερώτημα εδώ είναι, ποιός θα βάλει κεφάλαια για μία ακόμη φορά στις ελληνικές τράπεζες;
Η αγορά φοβάται ότι για να στηριχθούν οι τράπεζες θα πρέπει το κράτος να βάλει πλάτη και να δώσει στα τραπεζικά ιδρύματα κεφάλαια από το περίφημο «μαξιλάρι» ασφαλείας, των 30 δισ. ευρώ.
Όπως εξηγεί υψηλόβαθμο στέλεχος της ΤτΕ στο «Xrimaonline.gr», οι τράπεζες ήδη έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν «χτύπημα» στην ρευστότητα τους.
Και αυτό γιατί, χωρίς η χώρα να βρίσκεται σε προληπτική γραμμή στήριξης, η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Χωρίς πρόγραμμα, η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια», μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας, βάζει αυτόματα «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.
Με την απόφαση Τσίπρα δεν υπάρχει «ομπρέλα» προστασίας από αναταράξεις στις χρηματαγορές και θα ήταν πολύ σημαντική για την υγεία του τραπεζικού συστήματος.
Οι αγορές ανησυχούν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό το 2019, εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει σε εκτόξευση τις αποδόσεις των ομολόγων και θα απειλήσει την έξοδο της χώρας στις αγορές,.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, μολονότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, μία πιο προσεκτική ματιά στα προτεινόμενα μέτρα καταδεικνύει δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Η κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια για το 2019, τα οποία τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ, στόχο τον οποίο έχουν ήδη θέσει οι δανειστές.
Το ένα σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, προβλέπει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει στο 4,1%.
Το δεύτερο, στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές, το πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,6%.
Η εκτίμηση για ανάπτυξη της τάξης του 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 είναι στα ίδια πλαίσια με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν.
Ωστόσο οι αναλυτές δηλώνουν επιφυλακτική για το αν ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να διατηρηθεί.
Οι εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές.