Η Ελλάδα «δεμένη» με την Ιταλία
Αν η Ιταλία δανείζεται με 3,5% έως τα τέλη του 2018 και με 4% το 2019, όπως εκτιμά η Capital Economics, με τι επιτόκια άραγε θα δανειστεί η Ελλάδα;
Η Ιταλία δοκιμάζει τα όριά της. Οι αναλυτές, αν και δεν βλέπουν Italexit (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον), επισημαίνουν πως η κρίση περιορίζει την Ελλάδα να βγει στις αγορές και τις τράπεζές της από το να αναζητήσουν διεθνή κεφάλαια.
Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.
H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που βγαίνει από τα μνημόνια και έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπουν τις ελληνικές μετοχές (το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε σε χαμηλά 10 μηνών) ,αποφεύγουν τα ελληνικά ομόλογα και γενικότερα τα ελληνικά assets, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της χώρας μετά το μνημόνιο.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία θα έχουν αδιαμφισβήτητα σημαντικές επιπτώσεις για τους ελληνικούς τίτλους οι οποίοι είναι στενά “δεμένοι” με την πορεία των ιταλικών. Αψηφώντας τις εκκλήσεις της Κομισιόν για διατήρηση του ελλείμματος μέχρι το 2%, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας έθεσε τον στόχο του ελλείμματος του προϋπολογισμού στο 2,4% για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο νέος στόχος για το έλλειμμα είναι τρεις φορές υψηλότερος από το ποσοστό που είχε υπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Τα νέα σχέδια για τον προϋπολογισμό κινδυνεύουν να φέρουν τη Ρώμη σε πορεία σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, που πιέζουν την Ιταλία κυρίως να διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος της.
Δεν πείθουν τα αφηγήματα Τσίπρα
Ο Πρωθυπουργός κατά το τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ προσπάθησε να «πουλήσει» Ελλάδα στους επενδυτές, χωρίς να τους πείσει αφού «επένδυσε» σε αφηγήματα περί πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα( όταν ο Καμμένος απειλεί αν ρίξει την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή) και περί της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα ανοίξει επενδυτικούς δρόμους για δραστηριοποίηση σε μια ευρύτερη περιοχή μεγάλου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος(!)
Όμως οι διεθνείς επενδυτές όχι μόνο δεν πείθονται με τέτοια αφηγήματα, αλλά φοβούνται και τη… συμπεριφορά του Τσίπρα ενόψει των εκλογών του 2019.
Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να καθησυχάσει τους επενδυτές για πιθανές «εκπλήξεις» στη μεταμνημονιακή εποχή από την επικοινωνιακή πολιτική της... παροχολογίας που παίζει τώρα ο πρωθυπουργός, με τους επενδυτές να ανησυχούν για δραματικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά της χώρας.
Τους ξένους επενδυτές ανησυχεί και το κλίμα που δημιούργησαν οι δηλώσεις Τσίπρα στην ΔΕΘ: «δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες».