Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αυτοσχεδιάζουν υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Αυτοσχεδιάζουν υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:59 Δημιουργία 02/10/18, 07:31
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Την κωμωδία του Λουίτζι Πιραντέλο «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» ανεβάζουν στην κυβέρνηση με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει διπλό σενάριο για τις συντάξεις.

Ουσιαστικά, πρόκειται για αυτοσχεδιασμούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν αρέσουν στις αγορές, που τώρα είναι ο κύριος κριτής μας.

Την ώρα που η Moody’s απειλεί ευθέως με υποβάθμιση την ελληνική οικονομία, εάν δεν εφαρμοστεί το συμφωνημένο μέτρο των περικοπών στις συντάξεις, η κυβέρνηση ακροβατεί, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία και προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην «κανονικότητα».

Η αγωνία της είναι να πείσει τους θεσμούς ότι θα επιτύχει «ματωμένα»» πλεονάσματα ακόμη και εάν δεν περικόψει τις συντάξεις.

Με μειωμένες συντάξεις, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο, προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ.

Ενώ αυτό είναι το σενάριο βάσης, παράλληλα, το Προσχέδιο περιλαμβάνει και «έξτρα» κεφάλαιο για τα «προστιθέμενα μέτρα» . Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές, ενώ μπαίνει «μαχαίρι» σε άλλες παροχές, οι οποίες έχουν ψηφιστεί για το ερχόμενο έτος (πχ επίδομα στέγασης σε φτωχά νοικοκυριά που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο).

Μόνο αν ανασταλούν οι περικοπές στις συντάξεις, ο προϋπολογισμός επιβαρύνεται κατά 2,065 δισ. ευρώ. Έτσι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνεται σε 3,56% του ΑΕΠ που, πάντως, είναι πάνω από τον στόχο για πρωτογενές 3,5%.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αν οι συντάξεις δεν περικοπούν, τότε θα περικοπεί το μεγαλύτερο τμήμα των αντίμετρων, που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Eφόσον η κυβέρνηση λάβει τη συγκατάθεση των θεσμών για μη περικοπή των συντάξεων τότε αυτόματα περικόπτεται η επιδότηση ενοικίου από 600 σε 150 εκατομμύρια ευρώ , ενώ και τα οικογενειακά επιδόματα μειώνονται σε 335 εκατ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η μείωση των εισφορών για νέους εργαζόμενους και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.

Για το καλό σενάριο, το υπουργείο επικαλείται «ικανοποιητικές δημοσιονομικές επιδόσεις των ετών 2015-2018, καθώς και τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας» που επιτρέπουν τη σταδιακή αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με σκοπό την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και την αντιμετώπιση, με τρόπο στοχευμένο, χρονίων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.

Το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού στηρίζεται σε ένα αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο βάσει του οποίου ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι 2,1% και 2,5% για τα έτη 2018 και 2019 αντιστοίχως.

Για το 2019, η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής υλοποιείται μέσω των ακόλουθων μέτρων που προτίθεται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση:

-Από την πλευρά των εσόδων, (α) τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, (β) τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, (γ) τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών και (δ) τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος.

-Από την πλευρά των δαπανών, (α) την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών, (β) την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια, (γ) την ενίσχυση των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, (δ) την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Αν σου άρεσε κάνε