«Μαγειρεύουν» πλεονάσματα για να διεκδικήσουν συντάξεις- αφορολόγητο
Η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με κάθε ευκαιρία μιλούν για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, πάνω από το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ.
Τώρα, εκτός της μη περικοπής των συντάξεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε στο τραπέζι των διεκδικήσεων και τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου, για το οποίο άνοιξε «παράθυρο» διατήρησής του στα σημερινά του επίπεδα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει τον «κόφτη» από το 2020.
Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός ο υποστήριξε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος όχι μόνο για να αποφευχθεί η περικοπή των συντάξεων το επόμενο έτος, αλλά και για να προστατευθεί το αφορολόγητο στη συνέχεια.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως τα δημοσιονομικά περιθώρια αρκούν και για να εφαρμοστούν παράλληλα πολλά αντίμετρα σε βάθος τετραετίας.
Όπως και στην περίπτωση του αιτήματος για τις συντάξεις, έτσι και σ’ αυτό του αφορολόγητου, το κεντρικό ελληνικό επιχείρημα σχετίζεται άμεσα με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για την επόμενη τετραετία και τη δημιουργία ισχυρού δημοσιονομικού περιθωρίου, το οποίο «επιτρέπει» τη μη εφαρμογή της μείωση του αφορολογήτου.
Το ΥΠΟΙΚ εντάσσει την περίπτωση της περικοπής του αφορολογήτου, όπως και αυτή των συντάξεων, στην κατηγορία των δημοσιονομικά... αχρείαστων μέτρων.
Ωστόσο, οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Οικονομικών «μαγειρεύουν» τα νούμερα, για να βγάλουν υπερπλεονάσματα.
Αρκεί και μόνο να λάβουμε υπόψη μας ότι το πλεόνασμα των 3,1 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε προσφάτως το ΥΠΟΙΚ, «μηδενίζεται», εάν η κυβέρνηση πλήρωνε το σύνολο των οφειλών της (2 δισ. είναι οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης, 1,8 δισ. οι επιστροφές φόρων). Τότε δεν θα είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αλλά έλλειμμα!
Το ερώτημα είναι, τι θα γράψει η κυβέρνηση για το θέμα των συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, ενώ στις 15 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι καλούνται να το εγκρίνουν ή να το «μαυρίσουν». Το καλό σενάριο θα είναι η έγκριση του σχεδίου, που θα εκπέμψει σήμα στις αγορές ότι, ως χώρα τηρούμε τα συμφωνηθέντα.
Τέλος, στις 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή, οπότε θα γίνει γνωστό πώς και με ποιους πολιτικούς όρους θα γίνει η προεκλογική περίοδος, και αν θα υπάρξει σύγκρουση με τους θεσμούς για τα δημοσιονομικά.