Συντάξεις: Ψάχνουν για «μεσοβέζικη λύση», αλλά...
Οι προσδοκίες υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων για τη μη περικοπή των συντάξεων έχουν μηδαμινές πιθανότητες να ικανοποιηθούν.
Ο Ευκλείδης Τσακλώτος, ο οποίος είναι πιο μέσα από όλους στα πράγματα, το μόνο που δείχνει να ελπίζει, είναι σε μία «μέση λύση». Π.χ το ποσοστό της μείωσης των συντάξεων να είναι μικρότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί ή η μείωση των συντάξεων να «διαχυθεί» σε βάθος χρόνου.
Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση του υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο, με την οποία ο ίδιος εξέφρασε την προσδοκία να προχωρήσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και τον Ολαφ Σολτς, έτσι ώστε να βρούμε, όπως είπε, μια «αποδεκτή λύση».
Μέσω μίας «μεσοβέζικης λύσης» η Αριστερά θα μπορούσε να παρουσιάσει στους συνταξιούχους την εικόνα μιας κυβέρνησης, που πάλεψε και κατάφερε να περιορίσει τις επιπτώσεις για τους συνταξιούχους.
Όπως έχει γράψει πρόσφατα το «Xrimaonline.gr», η Κομισιόν - και ειδικότερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί - αναζητούσε συμβιβαστική λύση για το θέμα των συντάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.
Ωστόσο, από το Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα αποτελούσε ευθεία πολιτική παρέμβαση των Βρυξελλών υπέρ της κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το πιο καλό σενάριο είναι να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιοριστεί το σοκ για τους συνταξιούχους .
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ως προς το θέμα έχει πάρει σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η μείωση δεν είναι αναγκαία.
Η ελληνική πλευρά παραθέτει επιχειρήματα, για την ακύρωση του μέτρου. Το κυριότερο είναι ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%) , φαίνεται να υπερκαλύπτονται, γεγονός που προδικάζει ανάλογη πορεία, για το 2019. Άρα δεν υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί ένα μέτρο, που επιβλήθηκε με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, ότι δεν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Επιπλέον, τονίζεται ότι πρόκειται για μέτρο δημοσιονομικού και όχι διαρθρωτικού χαρακτήρα, που, εκτός της αντικοινωνικής του διάστασης, θα λειτουργήσει επιβραδυντικά σε σχέση με την ανάπτυξη.
Το βασικό κυβερνητικό όπλο αποτελούν τα υπερπλεονάσματα τα οποία προβλέπεται πως θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ στη διετία 2018-19.
Ο κ. Τσακαλώτος προδιέγραψε δημοσιονομικό χώρο 900 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εκτιμά πως για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να διαμορφωθεί στα περσινά επίπεδα (4,2% του ΑΕΠ έναντι στόχου 3,5% φέτος) δημιουργώντας έτσι έναν δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.
Στη βάση της υπεραπόδοσης στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και με τα γνωστά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης πως οι περικοπές δεν αποτελούν διαρθρωτικό μέτρο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε τη συζήτηση για τις συντάξεις με τον γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς.
Πάντως, την ίδια ώρα «πάγο» στα σχέδια της κυβέρνησης για αναβολή της μείωσης των συντάξεων βάζει η Κομισιόν, καθώς όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχους το θέμα δεν θα απασχολήσει το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας (1/10/2018).
Μάλιστα, για ακόμα μία φορά οι Βρυξέλλες διεμήνυσαν ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι αποφάσεις αναμένονται πιθανότατα στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.
Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.
Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς, εξήγησε ο αξιωματούχος.