Το μήνυμα των επενδυτών στην κυβέρνηση: Δεν σας εμπιστευόμαστε!
Στο Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καλώντας τους να... εμπιστευτούν τα ελληνικά assets. Εκείνοι, ωστόσο, του έστειλαν το δικό τους μήνυμα, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται ακόμη ένα ισχυρό σφυροκόπημα και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών,
Και πώς ο ίδιος να πείσει τους επενδυτές, να έρθουν ή να μείνουν στην Ελλάδα, όταν σχεδόν καθημερινά ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών;
Οι ξένοι «παίκτες» εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που όχι μόνο αποτελεί «τροχοπέδη» για νέες επενδύσεις, αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.
Την ίδια ώρα, η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και δανείζεται από τις αγορές με χαμηλό κόστος, ενώ η Ελλάδα αν και ολοκλήρωσε το 3ο αχρείαστο πρόγραμμα, εντούτοις συνεχίζει να υλοποιεί μνημονιακές πολιτικές, παραμένοντας εκτός των αγορών.
Έτσι, οι ξένοι επενδυτές τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο, κρατώντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.
Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.
Προϋποθέσεις, όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ, «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ', αφού 'κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή»'. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως παραβλέπει ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.
Από την πλευρά του πάντως, ιδιαίτερα προσεχτικός στη διατύπωση των κυβερνητικών θέσεων όσον αφορά τα «καυτά» ζητήματα της ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου των συντάξεων και του εγχειρήματος της εξόδου στις αγορές, εμφανίστηκε ο κ. Τσακαλώτος ενώπιον των επενδυτών στο Λονδίνο, κατά την παρέμβασή του 13ο Roadshow.
Ο κ. υπουργός Οικονομικών κάλυψε τον πρωθυπουργό για την επίμαχη δήλωσή του από το βήμα της ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι «δεν μας ενδιαφέρει η έξοδος στις αγορές, αλλά ότι με το μαξιλάρι ρευστότητας, έχουμε το περιθώριο να βγούμε όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες».