Κρίσιμο 20ήμερο για το μέλλον των συντάξεων
Κρίσιμες συναντήσεις με τους δανειστές για το επίμαχο ζήτημα της περικοπής ή όχι των συντάξεων το 2019 έχει ξεκινήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ έχει ήδη συντάξει και παραδώσει τα στοιχεία με βάση τα οποία το ασφαλιστικό, είναι βιώσιμο - κατά την κυβέρνηση - και μετά το 2030 χωρίς να απαιτούνται νέες μειώσεις.
Ειδικότερα, το θέμα των συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβιοσί, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών ανδρών στο περιθώριο της συνεδρίασης του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την κυβερνητική θέση ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, πέραν του στόχου 3,5% και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια, το ακριβές μέγεθος του οποίου συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς.
Στο σημερινό Euroworking Group, λοιπόν, η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει τα επιχειρήματά της για την αναστροφή του μέτρου των συντάξεων, ότι δηλαδή το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, καθώς εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, πως η αναστροφή του δεν επηρεάζει τον δημοσιονομικό στόχο για πλεόνασμα 3,5% ως το 2022 και επιπλέον πως είναι αντιαναπτυξιακό.
Αξίζει να σημειωθεί πως η θέση που θα λάβει το EWG θα περάσει και ως εισήγηση στο Eurogroup της 1ης Οκτωβρίου, ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 στη Βουλή.
Συνεπώς,οι επόμενες 20 ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς θα αξιολογείται, αν υπάρχει πράγματι δημοσιονομικός χώρος περίπου 2 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2022, έτσι ώστε οι θεσμοί να ανάψουν το «πράσινο φως» για την ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου. Αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις συμφωνίες.
Η πρώτη αφορά στην πορεία εσόδων και δαπανών, που θα πρέπει να κινείται εντός στόχων τουλάχιστον για το 2018 και 2019.
Η δεύτερη συμφωνία αφορά στην υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για.... υπερπλεόνασμα, αποτέλεσμα της σαρωτικής πολιτικής της υπερφορολόγησης και της συγκράτησης δαπανών.
Τέλος, η τρίτη συμφωνία είναι για το αν θα υπάρξει νέα διεκδίκηση το 2019 για αναστροφή του μέτρου περικοπής του αφορολόγητου, καθώς η ανακατανομή τόσο των αντιμέτρων που έχουν συμφωνηθεί από το 2017 για τη διετία 2019 και 2020 όσο και των ελαφρύνσεων που τάζει ο πρωθυπουργός για τα επόμενα χρόνια.
Αμετακίνητο το ΔΝΤ
Πάντως, το ΔΝΤ φαίνεται να κρατά ακλόνητη στάση όσον αφορά την τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει τους θεσμούς ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο διαφωνεί κάθετα με οποιαδήποτε παρέμβαση στο συγκεκριμένο μέτρο. Δεν συζητεί κανένα σενάριο, ούτε για σπάσιμο σε δόσεις ούτε για παράταση της εφαρμογής ούτε για το ενδεχόμενο μερικής του εφαρμογής σε υψηλές συντάξεις ούτε προφανώς για ακύρωση.