Συντάξεις: Κορυφώνεται το επικοινωνιακό παιχνίδι το επόμενο δίμηνο
«Η έξοδος από το πρόγραμμα είναι πιο δύσβατη σε σχέση με το τι ανέμενε η Αθήνα», έγραφε μόλις χθες δημοσίευμα της γερμανικής Handelsblatt για τη χώρα, επικαλούμενη τις εκτοξευμένες στα ύψη αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που καθιστούν την επιστροφή στις αγορές δύσκολη «εξίσωση» για δυνατούς λύτες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα, που το παραπάνω εγχείρημα έχει «παγώσει» επ’ αόριστον, ένα μήνα αφότου η Ελλάδα υποτίθεται πως άφησε πίσω της τη σκληρή περίοδο των μνημονίων. Κύριο μέλημά των κυβερνώντων είναι η παράταση της παραμονής τους στην εξουσία, οπότε με γνώμονα αυτό το στόχο στήνουν και την επικοινωνιακή τους πολιτική, η οποία τώρα επικεντρώνεται στο αφήγημα της μη εφαρμογής του «κόφτη» στις συντάξεις το 2019.
Πολιτικοί παράγοντες, εξάλλου, εκτιμούν ότι από τη μία το Σκοπιανό και από την άλλη το «πόκερ» για τις συντάξεις θα καθορίσουν το χρόνο των εκλογών. Συνεπώς, οι εξελίξεις και στα δύο αυτά «μέτωπα» είναι βαρύνουσας σημασίας, καθώς ενδεχομένως και να δρομολογήσουν έκτακτες καταστάσεις.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, οι οποίοι σε κάθε δημόσια παρέμβασή τους διαμηνύουν στην Αθήνα ότι τα «συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρηθούν», αφήνουν ανοιχτό το «παραθυράκι» της διαπραγμάτευσης επί του «καυτού» ζητήματος των περικοπών στις συντάξεις, τονίζοντας ωστόσο ότι για να ληφθούν σχετικές, οριστικές αποφάσεις, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η πλήρης δημοσιονομική εικόνα. Για το λόγο αυτό και ο προϋπολογισμός για το 2019 είναι το «κλειδί».
Πληροφορίες που είδαν μόλις χθες το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι από την Ηρώδου Αττικού διαρρέεται τώρα πως οι θεσμοί μεταφέρουν τις αποφάσεις για τις συντάξεις στο Eurogroup της 2ας Δεκεμβρίου, καθώς δεν προλαβαίνουν μέχρι το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 5 Νοεμβρίου να έχουν καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα σχετικά με τα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, έως τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους η Αριστερά θα κάνει πολιτικό «παιχνίδι» με τις συντάξεις, καλλιεργώντας υψηλές αξιώσεις περί ακύρωσης των περικοπών , έτσι ώστε ακόμη κι αν οι δανειστές αρνηθούν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ελληνικής πλευράς, τότε ο πρωθυπουργός να κάνει ηρωική έξοδο, πετώντας το «μπαλάκι» του 4ου μνημονίου στην επόμενη κυβέρνηση.
Σημειώνεται πως οι θεσμοί είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τα… νούμερα, καθώς αν οι μειώσεις δεν γίνουν, τότε αυτομάτως θα σημειωθεί αύξηση των δαπανών κατά 2 δις. ευρώ, τα οποία το επιτελείο Τσακαλώτου λέει πως θα καλυφθούν από τη μη εφαρμογή ενός μέρους των αντιμέτρων.
Άλλωστε, το Μαξίμου διαμηνύει ότι καθώς θα ξεπεραστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%, η κυβέρνηση θα μπορέσει να «μοιράσει» κοινωνικά μέτρα και φοροελαφρύνσεις.
Για τη νέα… κατάσταση πραγμάτων, στην οποία δήθεν βρίσκεται η Ελλάδα στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, θα επιχειρήσει να πείσει διεθνείς επενδυτικούς φορείς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις επαφές του στο Λονδίνο, στο περιθώριο του roadshow του ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Πάντως, η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών θα έχει «φόντο» το 4άρι των ελληνικών ομολόγων, ενώ ο ίδιος θα επικαλείται τη βιωσιμότητα του χρέους.
Χθες, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 1,73% στο 4,105%, ενώ μικρότερη άνοδο της τάξης του 0,35% σημείωσε η απόδοση του 5ετούς τίτλου, διαμορφούμενη στο 3,132%.