Συντάξεις: Και «παιχνίδια» ρήξης…
Κυβερνητικά στελέχη της λεγόμενης... «Αριστεράς» εκφράζουν με μικρή ή με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ ο πρωθυπουργός προβάλει το επιχείρημα ότι οι μειώσεις δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίες.
Την ίδια ώρα, από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει να διαρρέουν ότι εάν πιεστούν από τους δανειστές, μπορεί να φτάσουν μέχρι και τη ρήξη (παλιά μου τέχνη, κόσκινο…) και να πάμε άμεσα σε εκλογές με διπλό στόχο: Να διασώσουν τα εκλογικά τους ποσοστά σε αξιοπρεπή επίπεδα και να υπονομεύσουν το έργο της επομένης κυβέρνησης.
«Η ελληνική πλευρά έθεσε στους θεσμούς το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων» ,επισημαίνεται σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά την αποχώρηση του κουαρτέτου, στο οποίο ωστόσο δεν γίνεται καμία αναφορά στην απάντηση των εκπροσώπων των δανειστών.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε στοιχεία και πίνακες στους θεσμούς, τα οποία δείχνουν ότι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και πως η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό αλλά δημοσιονομικό μέτρο.
Η ελληνική πλευρά διαβεβαίωσε ξανά τους θεσμούς ότι πιθανή ακύρωση της περικοπής των συντάξεων, δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αφήνοντας και κάποιο δημοσιονομικό χώρο για αντίμετρα.
Στην παρούσα φάση, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατέγραψαν τις θέσεις και τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, παρέθεσαν τα δικά τους στοιχεία, δέχθηκαν πρόσθετες διευκρινίσεις μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Eurogroup τελικά να απορρίψει το ενδεχόμενο ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου, κυβερνητικός παράγοντας εκτίμησε πως εφόσον υπάρξει συμφωνία τόσο για τους αριθμούς όσο και για τη μη διαρθρωτική φύση του μέτρου, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν εξακολουθεί να έχει ως κύριο σενάριο τη μείωση των συντάξεων, αν και επεξεργάζεται σχέδιο Β που προβλέπει «πάγωμα» τόσο του μέτρου όσο και των αντιμέτρων, έως ότου να πιστοποιηθούν τα στοιχεία του 2018 από την Eurostat, δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο.
Όπως έχει γράψει πρόσφατα το «Xrimaonline.gr», η Κομισιόν - και ειδικότερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί - αναζητούσε συμβιβαστική λύση για το θέμα των συντάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.
Ωστόσο, από το Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα αποτελούσε ευθεία πολιτική παρέμβαση των Βρυξελλών υπέρ της κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το πιο καλό σενάριο είναι να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιοριστεί το σοκ για τους συνταξιούχους .
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ως προς το θέμα έχει πάρει σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η μείωση δεν είναι αναγκαία.