«Μαχαίρι» στις τιμές στόχους των τραπεζών από την BofA
«Μαχαίρι» στις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών βάζει η Bank of America/Merrill Lynch (BofA), η οποία σε σημερινή της ανάλυση δηλώνει αρνητική για τον κλάδο, «βλέποντας» και κίνδυνο εξάντλησης εσόδων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο οίκος υποστηρίζει ότι ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να μειώνουν τα «κόκκινα δάνεια», τα ενυπόθηκα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν επίμονα υψηλά, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν φαίνεται να μειώθηκαν ουσιαστικά και η εξυγίανση (curing) προβληματικών δανείων δεν φαίνεται να αποκτά ουσιαστικό ρυθμό.
Σύμφωνα με την ανάλυση, οι πωλήσεις δανείων έρχονται στο προσκήνιο, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο εξάντλησης των εσόδων.
Ειδικότερα, η BofA αναπροσαρμόζει τις τιμές στόχους:
-Στην Πειραιώς μειώνει την τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 3,23 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,88 ευρώ) καθώς προβλέπει χαμηλότερη και για περισσότερο χρόνο κερδοφορία. Σημειώνει ότι η τράπεζα προχωρά σε βαθιά αναδιάρθρωση και το κόστος ρίσκου (cost of risk) παραμένει αυξημένο για να διατηρήσει την κάλυψη των κόκκινων δανείων. Αυτός είναι και ο λόγος που διατηρεί τη σύσταση «Underperform».
-Σε μεγάλη μείωση της τιμής στόχου προχωρά και για την Alpha Bank ΑΛΦΑ +1,80% προβλέποντας επίσης υψηλότερο κόστος ρίσκου για μακρότερο χρόνο. Η σύσταση είναι «Underperform» με την τιμή στόχο στο 1,25 ευρώ από 1,6 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,24 ευρώ).
-Η σύσταση για την Εθνική Τράπεζα είναι «ουδέτερη» η δε τιμή στόχος μειώνεται σε 2,89 ευρώ από 3,1 ευρώ προηγουμένως (σημερινή τιμή 1,75 ευρώ).
-«Ουδέτερη» είναι η σύσταση και για την Eurobank. Η τιμή στόχος όμως αυξάνει οριακά στο 1,19 ευρώ από 1,17 ευρώ προηγουμένως. Η σημερινή τιμή είναι 0,61 ευρώ, δηλαδή δίνει περιθώριο σχεδόν 100%
Στην ανάλυσή του ο οίκος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκανε κάποια πρόοδο σε θέματα που σχετίζονται με κληρονομιές της κρίσης, αλλά προκειμένου να δημιουργηθεί υποστηρικτικό περιβάλλον για τις τράπεζες, πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλες ανισορροπίες.
Περιλαμβάνουν μεταξύ αυτών το δημοσιονομικό μείγμα και τους υψηλούς φόρους στα ακίνητα.