Η κυβέρνηση... βλάπτει και τις τράπεζες!
Τεράστιες ζημιές και στις ελληνικές τράπεζες έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι οποίες υπολογίζονται γύρω στα 40 δισ. ευρώ, με τον τρόπο που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση.
Όταν έγινε η πρώτη, η αξία των μετοχών των τραπεζών στο ΤΧΣ υπολογιζόταν στα 23 διΣ ευρώ που ανήκαν στους Έλληνες φορολογούμενους. Σήμερα, εξαιτίας του τρόπου της ανακεφαλαιοποίησης από την κυβέρνηση Τσίπρα, η συμμετοχή του ΤΧΣ έχει εξαϋλωθεί.
Και συνεχίζει να τις ζημιώνει εμμέσως.
Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης (υπερφορολόγηση, η αδυναμία προσέλκυσης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων, η δραστική περικοπή των Δημοσίων Επενδύσεων για να επιτευχθεί το υπερπλεόνασμα) επηρεάζει τις τράπεζες με δύο βασικούς τρόπους:
-Δεν διευκολύνουν τη μείωση των «κόκκινων δανείων»
-Δεν αυξάνεται η πιστωτική επέκταση, οι χορηγήσεις, οι οποίες αποτελούν την κύρια εργασία των τραπεζών, κάτι που αποτυπώνεται και στη σημαντική υποχώρηση των κερδών από τόκους.
Τεράστιες είναι οι απώλειες (-27%) του τραπεζικού κλάδου στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την μειωμένη κερδοφορία των τραπεζών καθώς και για τους οι χαμηλούς ρυθμούς μείωσης των κόκκινων δανείων.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν ασθενέστερη από την αναμενόμενη απόδοση όσον αφορά τη μείωση των NPEs, η οποία είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τη χαμηλή χρηματιστηριακή απόδοση κατά τον τελευταίο μήνα.
Οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν το απόθεμα NPEs κατά 3,5% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ η μείωση προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την Πειραιώς, η οποία μείωσε το απόθεμά της κατά 8,5%.
Η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank μείωσαν τα NPEs κατά 3% και η Alpha Bank κατά μόνο 0,6%.
Οι τράπεζες έχουν διατηρήσει τους στόχους τους, γεγονός που θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση στο 2ο εξάμηνο του 2018, αξιοποιώντας τις πωλήσεις χαρτοφυλακίου.
Η Citigroup τονίζει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους σε επίπεδο δωδεκαμήνου θα είναι σημαντικά μειωμένα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εξαιρετικά εύθραυστη η επάνοδος των ελληνικών τραπεζών στην κερδοφορία, όσο συνεχίζεται η μείωση των χορηγήσεων. Η πιστωτική συρρίκνωση στερεί από το τραπεζικό σύστημα τη βασικότερη πηγή εσόδων, δηλαδή τα έσοδα από τόκους, και την ίδια στιγμή υπονομεύει την προσπάθεια βελτίωσης του δείκτη των εξόδων, ο οποίος αν και με σημαντικές διαφορές ανά τράπεζα, επιβαρύνθηκε το πρώτο εξάμηνο.
Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών που δείχνουν νέα μείωση των εσόδων από τόκους το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε ποσοστό από -1,5% έως και -22,5%.
Την ίδια στιγμή αυξημένα σε ποσοστό από 0,5% έως 5,5% είναι τα έσοδα από προμήθειες. Οι τράπεζες έχουν ρίξει το βάρος στην ενίσχυση των εσόδων από προμήθειες ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Σε κάθε περίπτωση όμως οι προμήθειες αποτελούν κλάσμα των επιτοκιακών εσόδων και δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από τη βασική πηγή οργανικής κερδοφορίας. Η μείωση των εσόδων από τόκους συμβαδίζει και με την εξέλιξη των χορηγήσεων, το ύψος των οποίων, μετά και τον υπολογισμό των προβλέψεων για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο εξάμηνο του 2018. Τη μεγαλύτερη μείωση εσόδων από τόκους, που φθάνει το 22,5%, εμφανίζει το πρώτο εξάμηνο η Εθνική. Η Πειραιώς εμφανίζει μειωμένα έσοδα από τόκους κατά 16%, στα 699,5 εκατ. ευρώ και μείωση των χορηγήσεων κατά 15,1%, στα 39,4 δισ. ευρώ. Για την Alpha Bank τα έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 902,8 εκατ. ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο 7,5%, ενώ οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις υποχώρησαν κατά 5,9% και το ύψος του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας ανήλθε στα 41,2 δισ. ευρώ. Τη μικρότερη μείωση των εσόδων από τόκους εμφανίζει στο πρώτο εξάμηνο η Eurobank, καταγράφοντας οριακή συρρίκνωση κατά 1,5%, ενώ οι χορηγήσεις της υποχώρησαν κατά 6,7% στα 36,2 δισ. ευρώ.