«Κόφτης» στις συντάξεις από 1η του 2019 το βασικό σενάριο
Απόλυτα ενδεικτικό της επικοινωνιακής τακτικής, με την οποία θα κινηθεί μέχρι... τις κάλπες, ήταν το αφήγημα του πρωθυπουργού για την επαναδιαπραγμάτευση του μέτρου των περικοπών των συντάξεων από το βήμα της ΔΕΘ.
Εντυπωσιακός είναι ο χαρακτηρισμός, που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε στο εν λόγω μέτρο, δεδομένου ότι η δική του κυβέρνηση το νομοθέτησε. Είπε, λοιπόν, πως είναι «αχρείαστο» και πως για το λόγο αυτό θα θέσει στους δανειστές το αίτημα της «ακύρωσής» του. Περισσότερο εντυπωσιακό ήταν, πάντως, πως ο πρωθυπουργός δεν κατονόμασε το μέτρο....
Μία πρώτη «γεύση» για τη στάση των Βρυξελλών ως προς το παραπάνω αίτημα αναμένεται να δοθεί κατά τις συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, που καταφτάνουν σήμερα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει ότι ήταν διαφορετική η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, από ό,τι είναι τώρα. Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου με non paper έσπευσε πριν την άνοδο του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ να διαβεβαιώσει τους δανειστές ότι η Αριστερά «δεν θα κάνει κάτι μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία των θεσμών».
Πριν από λίγες ημέρες Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι θεσμοί θα ακούσουν πρώτα την Αθήνα και έπειτα θα εξετάσουν πως πάει η οικονομία και τι δημοσιονομικός χώρος υπάρχει.
Έως τώρα δεν είναι σαφές τι στάση θα τηρήσουν οι δανειστές όσον αφορά τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η Κομισιόν εξακολουθεί να έχει ως κύριο σενάριο τη μείωση των συντάξεων, αν και επεξεργάζεται σχέδιο Β που προβλέπει «πάγωμα» τόσο του μέτρου όσο και των αντιμέτρων, έως ότου να πιστοποιηθούν τα στοιχεία του 2018 από την Eurostat, δηλαδή τον ερχόμενο Απρίλιο.
Όπως έχει γράψει πρόσφατα το «Xrimaonline.gr», η Κομισιόν - και ειδικότερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί - αναζητούσε συμβιβαστική λύση για το θέμα των συντάξεων, προκειμένου να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις περικοπές με κάθε κόστος.
Ωστόσο, από το Eurogroup εστάλη το μήνυμα ότι κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα αποτελούσε ευθεία πολιτική παρέμβαση των Βρυξελλών υπέρ της κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Το πιο καλό σενάριο είναι να γίνει η ψηφισμένη περικοπή των συντάξεων κατά 18% σε βάθος δύο ετών και σε ισόποσες δόσεις, ώστε να περιοριστεί το σοκ για τους συνταξιούχους .
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ως προς το θέμα έχει πάρει σαφή θέση σε πρόσφατη συνέντευξή του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος προειδοποίησε να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας. «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να ανασταλεί η περικοπή των συντάξεων, επικαλούμενο όχι μόνο δημοσιονομικούς, αλλά κυρίως διαρθρωτικούς λόγους, δηλαδή τη γήρανση του πληθυσμού και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, «ακυρώνοντας» έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα ότι δημοσιονομικά η μείωση δεν είναι αναγκαία.
Τα σχετικά μηνύματα έχουν φτάσει ήδη στην κυβέρνηση. Αναμένεται πως θα βρεθούν στο επίκεντρο των συστάσεων, που θα μεταφέρει ο επικεφαλής της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά την έναρξη του πρώτου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας στην Αθήνα.
Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019, αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.
Νέοι φόροι αντί για μειώσεις
Σημειώνεται πως στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέπονται παρεμβάσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ ετησίως στο ασφαλιστικό. Δηλαδή, συνολικά παρεμβάσεις 11,6 δισ. ευρώ την τετραετία.
Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ή όχι την μη περικοπή των συντάξεων, αυτό αυτόματα σημαίνει πως κάθε χρόνο θα αναζητούνται 3 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Συνεπώς, η αύξηση της φορολογίας είναι «μονόδρομος», τουλάχιστον, όπως έχει αποδείξει η κυβέρνηση της «Αριστεράς»...
Η... αισιοδοξία Τσίπρα
Πουλώντας το «παραμύθι», ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη ΔΕΘ ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι η κυβέρνησή του θα έχει τόσο τις δημοσιονομικές επιδόσεις όσο και τα επιχειρήματα, ώστε να πείσει τους θεσμούς να μην περικοπούν οι συντάξεις στις αρχές του 2019.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα γίνεται φανερό πως η χώρα μπορεί να ξεπεράσει κατά «πολύ» τονστόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, είπε, θα καταρριφθούν οι απαισιόδοξες προβλέψεις του ΔΝΤ, στο οποίο η κυβέρνηση αποδίδει την ευθύνη για το σκεπτικό μείωσης των συντάξεων.
Πέραν των δημοσιονομικών μεγεθών, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η ελληνική πλευρά θα επιχειρηματολογήσει στους θεσμούς ότι η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν θα ενισχύσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ούτε θα συμβάλει στην βελτίωση της δομής του, διότι αφορά πρωτίστως συνταξιούχους μεγάλης ηλικίας 70 ετών και άνω.
Η Αθήνα θα εξηγήσει ακόμα πως η περικοπή δεν συνιστά αναπτυξιακή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση, είπε.