Οι αγορές μας χορεύουν… πεντοζάλη
Έχει κυλήσει αρκετό νερό από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε ότι «οι αγορές θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» ή από το περίφημο «εμείς θα παίζουμε το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη», μιλώντας το 2014 στην Κρήτη.
Ήταν μία από τις γνωστές αυταπάτες του Αλέξη Τσίπρα.
Με την Ελλάδα υποτίθεται να έχει βγει από τα μνημόνια οι αγορές μας χορεύουν… πεντοζάλη, δημιουργώντας σταθερά ημέρα με την ημέρα έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.
"Στοπ" στα σχέδια της κυβέρνησης να δοκιμάσει τις δυνάμεις στις αγορές, μετά τη λήξη της εποχής των μνημονίων, βάζουν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται σήμερα πάνω από τα επίπεδα του 4,60%. Μάλιστα, η τάση είναι ανοδική, επαναφέροντας στην επενδυτική ορατότητα το όριο του 5%.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που βρισκόταν όταν συμφωνήθηκε το τελευταίο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πόσο η χώρα μπορεί να αποδεσμευτεί από το αρνητικό διεθνές κλίμα και να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών ως μία καλή ευκαιρία τοποθέτησης. Διότι αυτό που φρόντισαν οι αγορές να "υπενθυμίσουν" στην Ελλάδα μετά την έξοδο της από τα μνημόνια είναι ότι δεν αποτελεί επ'ουδενί επενδυτική επιλογή, την ώρα που οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε κρίση.
Η μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα θα πρέπει να αποδοθεί κυρίως στο γεγονός ότι η επιβράδυνση του ελληνικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο 2018 σε συνδυασμό με την παροχολογία Τσίπρα έχουν προκαλέσει μεγάλη επενδυτική ανασφάλεια.
Στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική. Η αγορά υποχώρησε κάτω από τις 700 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου 2017, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 18% μέσα σε πέντε συνεδριάσεις.
Οι παροχολογίες Τσίπρα, τα απογοητευτικά αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018 των τραπεζών και οι εκροές από τις αναδυόμενες αγορές δημιουργούν ένα τρίπτυχο απογοήτευσης και κινήτρων για ρευστοποιήσεις.
Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική.
Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι η πεποίθηση ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή όπερ σημαίνει ότι τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές θα καταστούν λιγότερα επενδύσιμα από ότι είναι τώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει στο πάγο ομόλογα και μετοχές για τους επόμενους μήνες, μέχρι η χώρα αποδείξει ότι διακατέχεται από σταθερότητα και αξιοπιστία.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι σημαντική για τις αγορές γιατί εάν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ρέπει προς τον λαϊκισμό και την παροχολογία θα αντιδράσουν αρνητικά.
Το ερώτημα και η αγωνία των επενδυτών και των αγορών είναι, εάν χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Όμως, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση θα προχωρήσει σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.
Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.