Αργεντινή: Μέτρα λιτότητας πριν από το ραντεβού με το ΔΝΤ
Πακέτο μέτρων λιτότητας ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση της Αργεντινής, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο ραντεβού με το ΔΝΤ, με το οποίο ελπίζει να διορθώσει τη δημοσιονομική ανισορροπία που θεωρείται πως πυροδότησε τη νομισματική κρίση και την ελεύθερη πτώση του πέσο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σήμερα (17:45 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να ανακοινώσει νέους φόρους στους τομείς των μεταλλείων, των ορυχείων, στις εξαγωγές σόγιας, αλλά και αρκετά ακόμη οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Clarín, πριν από τη συνέντευξη θα προβεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο κεντροδεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, για να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό. Από τα 22 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τα 10.
Η κυβέρνηση θεωρεί προτεραιότητα τη μείωση του χρόνιου δημοσίου ελλείμματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό -ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό που θα ξεπεράσει το 30% το 2018- και καθιστά ευάλωτη την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Αφού κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από το 6% του ΑΕΠ το 2015 στο 3,9% το 2017, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προέβλεπε να το μειώσει στο 2,7% φέτος, στο 1,3% το 2019 και να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.
Ο Ντουχόβνε θα βρεθεί αύριο Τρίτη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου να διαπραγματευθεί την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.
Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή -η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισ. δολαρίων ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε- η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται. Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. Γι' αυτό, προβλέπεται να δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.
Στο ίδιο πλαίσιο, η υποτίμηση του πέσο -πλέον κατά 50% φέτος έναντι του αμερικανικού δολαρίου- αναστατώνει και φοβίζει τους πολίτες στην Αργεντινή. Εξοικειωμένοι με τις οικονομικές κρίσεις, γνωρίζουν καλά πως όταν το πέσο πέφτει, ο πληθωρισμός απογειώνεται και η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.