Και πάλι ο Βάιντμαν για «οικονομική σταθερότητα» στην Ελλάδα
Τα αυστηρά μηνύματα του για την τήρηση της δημοσιονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου επανέλαβε το απόγευμα της Πέμπτης ο επικεφαλής της Bundesbank. Γενς Βάιντμαν, μετά από συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Γερμανός τραπεζίτης τόνισε ότι «χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο Λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη. Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη».
Ιδιαίτερα για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι «αν και για εμάς πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητος αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει και να εξελιχθεί περαιτέρω. Ολοι σκεπτόμαστε σοβαρά το θέμα της Ελλάδος και την υποστηρίζουμε».
Ο κ.Βάιντμαν έκανε αναφορά στις «φρικτές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Αθήνα» εκφράζοντας την υποστήριξη «στις οικογένειες και όλους τους πυροπαθείς και πυρόπληκτους».
Μιλώντας για τη συζήτηση που προηγήθηκε με την Ένωση Τραπεζών, είπε ότι «είχα μία πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης» για να προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο». Κλείνοντας, δήλωσε ότι θα έχει επαφές με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.
«Την ανάγκη» να στηρίξουν οι εταίροι την Ελλάδα στην νέα πορεία, μετά τα μνημόνια, για «ανάπτυξη» και «κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Σημείωσε μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός πλήρωσε και για λάθη που δεν ήταν δικά του». «Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, «αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις».
Η πρώτη αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, διότι αυτά τα χρόνια δοκιμάσθηκε η κοινωνική συνοχή, από την εφαρμογή των μνημονίων και μάλιστα ο ελληνικός λαός πλήρωσε λάθη, τα οποία δεν ήταν πάντα δικά του. Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε δήλωση του πρώην Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του «αναγνώρισε αυτά τα σφάλματα που έγιναν και δεν ήταν δικά μας».
Ως δεύτερο σκέλος της προσπάθειας ανέφερε την ανάπτυξη. «Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον», δήλωσε για να υπογραμμίσει ότι «ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί».
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξέθεσε το μέγεθος όχι μόνον του ελληνικού χρέους αλλά και του χρέους της ευρωζώνης και του παγκόσμιου χρέους, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την θωράκιση της Ευρωζώνης» .
«Πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και επιπλέον, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε, εάν χρειάζεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νέα μέσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί την συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως νωρίτερα και μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών προς τιμή του, ο Γερμανός τραπεζίτης έκανε ειδική αναφορά στην μεγάλη πρόοδο που έγινε, την οποία χαρακτήρισε «εντυπωσιακή» σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν σοβαρές κοινωνικές δυσκολίες από την προσαρμογή αυτές. «Αναγνωρίζοντας τις θυσίες, έχω μεγάλο σεβασμό για τον ελληνικό λαό και τον τρόπο με τον οποίο όλοι εσείς υπομείνατε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Όπως επισημάνθηκε από τον κ. Βάιντμαν, η πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη έχει ξεκινήσει, ωστόσο, η 20η Αυγούστου δεν είναι το τέρμα, αλλά ένα ορόσημο στον μακρύ δρόμο προς την ανάκαμψη. Επικαλέστηκε δε προς τούτο τις στατιστικές που δείχνουν ότι μόλις το 2% των Ελλήνων θεωρεί «καλή» τη σημερινή οικονομική κατάσταση.
«Η ανακοίνωση «αποστολή εξετελέσθη» είναι πρόωρη. Η δουλειά δεν έχει τελειώσει», τόνισε επισημαίνοντας ότι οι «πρόσθετες, αναπτυξιακής φύσεως, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία, την προσφορά περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης και την ταχύτερη αύξηση της παραγωγικότητας και των πραγματικών μισθών».
Οι τράπεζες
Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι στηρίζει απόλυτα τη δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ότι «πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να επιδιώξουν την πώληση κόκκινων δανείων περισσότερο εντατικά». Σημείωσε ότι μια περισσότερο αποτελεσματική δευτερογενή αγορά για τα κόκκινα δάνεια θα βοηθήσει να διαμοιραστεί το ρίσκο σε περισσότερους παίκτες και τόνισε ότι η μείωση τους θα επιτρέψει στον κλάδο να διαδραματίσει τον παραδοσιακό του ρόλο, αυτόν της στήριξης της οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά
Ο κ. Βάιντμαν επικαλέστηκε τον Γιάννη Στουρνάρα και στο θέμα των δημοσιονομικών. «Οι αγορές θα πάρουν σκληρή προσέγγιση» είχε πει ο διοικητής της ΤτΕ και ο Γερμανός τραπεζίτης προσέθεσε: δεν μπορείς να διαφωνείς με τις αγορές.
«Η επενδυτική εμπιστοσύνη πρέπει να επανακτηθεί και να διατηρηθεί. Αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική». Κατά τον ίδιο «αν η χώρα κρατηθεί σε ένα καθαρό δημοσιονομικό μονοπάτι θα μειωθεί ο δείκτης χρέους προς βιώσιμη τροχιά. Σε αυτό το σενάριο οι αγορές θα εμπιστεύονται αυξανόμενα τη χώρα». Τόνισε δε ότι ήδη η Ελλάδα έχει δομικό πλεόνασμα προϋπολογισμού και γι’ αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη.
Τέλος ο κ. Βάιντμαν, όσον αφορά τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ο κ. ανέφερε ότι «η σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ δεν απαιτεί να επιλέξουμε μεταξύ αλληλεγγύης και σταθερότητας. Το αντίθετο είναι αλήθεια: χρειαζόμαστε και τα δυο: αλληλεγγύη και σταθερότητα».