Non event η έξοδος από τα Μνημόνια
Για τις αγορές είναι ξεκάθαρο πως η έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα αποτελεί "non-event" αφού οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα στη νέα εποχή της ενισχυμένης εποπτείας, δεν αφήνουν περιθώρια για ευφορία, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να βλέπουν τα ελληνικά ομόλογα ως πηγή ρίσκου, βάζοντας έτσι φρένο αρκετών... μηνών στην όποια σκέψη για νέα έξοδο θέλει να πραγματοποιήσει ο ΟΔΔΗΧ στις αγορές.
Την ίδια ώρα, το ΧΑ δεν κατάφερε έστω και σημειολογικά να κεντρίσει κάποια long χαρτοφυλάκια, δεδομένου του ότι η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων, αλλά υπό αυστηρή και ενισχυμένη επιτήρηση.
Υποτίθεται ότι η αριστερή κυβέρνηση μας βγάζει επιτυχώς από τα μνημόνια, αλλά δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην οικονομική ιστορία.
Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη, αν η κυβέρνηση δεν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των αγορών οι οποίες καμία μα καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν στη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η Ελλάδα, εμφανίζεται εύθραυστη και η ελληνική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους απέρριψε την προληπτική γραμμή που πρότειναν οι θεσμοί για να βρεθεί την επόμενη μέρα με ένα νέο καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Η κυβέρνηση πόνταρε ότι με τη λήξη του τρίτου προγράμματος οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα επέτρεπαν στο Δημόσιο να βγει στις αγορές ανά πάσα στιγμή και μάλιστα με λογικά επιτόκια. Το σενάριο αυτό κάηκε. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4%.
Η κυβέρνηση θα ήθελε για να στηρίξει και το αφήγημα περί «καθαρής εξόδου» και σχεδίαζε τρεις εξόδου στις αγορές μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, σχέδια που έμειναν στα χαρτιά και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, παρά τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας, κινούνται ανοδικά. Με τα σημερινά δεδομένα, οι πιθανότητες άμεσης και βιώσιμης επιστροφής στις αγορές διαρκώς φθίνουν.
Τα μνημόνια φεύγουν, οι φόροι έρχονται
Αλλά και τους κοινωνικούς φορείς δεν συγκινεί η έξοδος από το μνημόνιο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη: «Τα μνημόνια φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι έρχονται».
«Η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την επίσημη έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης. Η Χώρα μας εξέρχεται, επιτέλους έστω και τυπικά, από μία μακρά μνημονιακή περίοδο 8 ετών, χωρίς ωστόσο να ξεχνά ότι αφήνει πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Έλληνες με ένα «εσωτερικό χρέος» 227 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» επισημαίνει ο Βασίλης Κορκίδης.
Και προσθέτει πως «πιστεύω λοιπόν ότι είναι πολύ πρόωρο να εφησυχάσει όποιος μικρομεσαίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και θα είναι τραγικό λάθος να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα πέρασαν, αφού η οικονομία έχει μεν δείξει σημάδια βελτίωσης, αλλά χωρίς αυτά να έχουν περάσει ακόμα στη καθημερινότητα της κοινωνίας. H μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων.
Για την πραγματική οικονομία, η επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια κανονικά θα έπρεπε να σηματοδοτεί την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, την επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, την άρση των capital controls, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την επαναφορά του κατώτατου μισθού και το τέλος της υπερφορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων.
Ως εκ τούτου, η 21η Αυγούστου για τους μικρομεσαίους της αγοράς είναι ημέρα απολογισμού και όχι πανηγυρισμού, αφού τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται».