«Βόμβα» 600 δισ. απειλεί την ελληνική οικονομία!
Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ιδιωτικό χρέος, την ώρα που η δημόσια συζήτηση επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους το οποίο ξεπερνά τα 340 δισ. ευρώ.
Οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, «κόκκινα» δάνεια, απλήρωτοι μισθοί, ενοίκια που δεν έχουν καταβληθεί και ανεξόφλητα τιμολόγια, συνθέτουν ένα «πακέτο», που προσεγγίζει τα 250 δισ. ευρώ. Και σε αυτά εάν προστεθούν και τα περίπου 330 δισ. δημοσίου χρέους δημιουργείται μία… βόμβα ύψους 600 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Η «εκτίναξη» του ιδιωτικού χρέους, που καταγράφεται από το 2009 και μετά, είναι φυσική εξέλιξη της βαθιάς ύφεσης, στην οποία έχει «βουτηχτεί» η ελληνική οικονομία κι η οποία έχει οδηγήσει στην απώλεια του 26% του ΑΕΠ, στο «λουκέτο» χιλιάδων επιχειρήσεων και στον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των ανέργων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής:
- Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις φορολογουμένων 101,359 δισ.
- Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ασφαλισμένων 33,860 δισ.
- Μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στις τράπεζες 92,400 δισ.
Οι εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δισ. ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο (φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα 92 δισ. ευρώ στις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι τα μισά περίπου δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, την ίδια ώρα που οι καταθέσεις τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο.
Τα ταμεία
Δραματική παραμένει η πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία με τα συνολικά χρέη να φτάνουν στα 33,8 δισ. ευρώ, όπως προκύπτει από την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος 2018.
Μόνο μέσα σε ένα τρίμηνο οι οφειλές αυξήθηκαν κατά 2 δις ευρώ, οι νέοι οφειλέτες κατά 205 χιλ. , ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέτυχε παταγωδώς, καθώς στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του διεκπεραιώθηκαν μόλις 5 αιτήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με το 2014 έχει καταγραφεί δραματική αύξηση αφού από τα 13.767 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφτασαν στο ιλιγγιώδες ποσό των 33.860 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2018.