Τράπεζες: Γιατί η Fitch διατηρεί το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας
Η Fitch έχει μια ιδιαιτερότητα, ενώ αναβαθμίζει επιθετικά την Ελλάδα με την υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- συνεχίζει να βαθμολογεί σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας RD τις ελληνικές τράπεζες λόγω capital controls.
Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα οποία παραμένουν στο 48,5% των συνολικών είναι μία βασική πρόκληση και ίσως χρειαστεί να υπάρξουν και νέες προβλέψεις πριν την οριστική διαγραφή τους. Αυτό επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει τον φιλόδοξο στόχο να μειώσουν τα NPEs στο 35% έως τα τέλη του 2019, έχοντας επιτύχει τους ενδιάμεσους στόχους τους.
Πιστεύουμε ότι η ποιότητα των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού θα συνεχίσει να βελτιώνεται, αλλά θεωρούμε ότι η επίτευξη των στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό κλάδο βελτιώνεται.
Καμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν χρειάστηκε επιπλέον κεφάλαια, βάσει των stress tests που έκανε η ΕΚΤ τον Μάιο του 2018.
Στις 26 Ιουλίου 2018 η ΕΚΤ μείωσε το όριο του ELA στα 8,4 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο του 2015 είχε φθάσει στα 90 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τις θετικές συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών.
Η εξάρτηση από το Ευρωσύστημα για ρευστότητα συνεχίζει να μειώνεται.
Στο α’ εξάμηνο 2016 έφθασε στα 16,3 δισ. ευρώ (τα εννέα δισ. από την ΕΚΤ) από 33,7 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2017.
Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls τον Ιούνιο 2018.
Η εμπιστοσύνη των καταθετών βελτιώνεται σταδιακά.
Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ενισχύθηκαν κατά 4,7 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο έως τα τέλη Ιουνίου 2018, αντικατοπτρίζοντας τη μείωση της αβεβαιότητας για την έξοδο από το πρόγραμμα του ESM και την ισχυρή τουριστική περίοδο.
Αναμένουμε ότι η θα συνεχίσει η αύξηση των καταθέσεων καθώς η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ενισχύεται, σημειώνει η Fitch.