Οι αγορές γυρίζουν την πλάτη στη …μεταμνημονιακή Ελλάδα

Οι αγορές γυρίζουν την πλάτη στη …μεταμνημονιακή Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:06 Δημιουργία 08/08/18, 08:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

H Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, που βγαίνει από 3 μνημόνια και έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 24 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές απέχουν από τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές και γενικότερα από τα ελληνικά assets, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της χώρας μετά το μνημόνιο.

Συνεπώς, μπορεί η οικονομία να βρίσκεται υπό την ενισχυμένη επιτήρηση των δανειστών, όμως δεν θα έχει την χρηματοδοτική προστασία, που μας παρείχαν τα μνημόνια.

Η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου και για μήνες αργότερα θα υποστεί μια επανατιμολόγηση του ρίσκου και η αξία των ελληνικών assets θα μειωθεί.

Τα μάτια των αγορών είναι στραμμένα στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι η πεποίθηση ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή όπερ σημαίνει ότι τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές θα καταστούν λιγότερα επενδύσιμα από ότι είναι τώρα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει στο πάγο ομόλογα και μετοχές για τους επόμενους μήνες, μέχρι η χώρα αποδείξει ότι διακατέχεται από σταθερότητα και αξιοπιστία.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι σημαντική για τις αγορές γιατί εάν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ρέπει προς τον λαϊκισμό και την παροχολογία θα αντιδράσουν αρνητικά.

Εάν δουν ένα Τσίπρα συνετό θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν την μέχρι τώρα πορεία μεταρρυθμίσεων και τότε η κυβέρνηση μπορεί να βγει τον Σεπτέμβριο στις αγορές με λογικά επιτόκια.

Το ερώτημα και η αγωνία των επενδυτών και των αγορών είναι, εάν χαλαρώσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης και υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Όμως, μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, η κυβέρνηση για να περάσει στην… αντεπίθεση θα προχωρήσει σε προεκλογικά δώρα, τα οποία ενδεχομένως και να εκτροχιάσουν δημοσιονομικά την οικονομία.

Οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Αν σου άρεσε κάνε