Έκτακτα μέτρα φέρνει η ξηρασία σε δυτική και βόρεια Ευρώπη
Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ξηρασίας, που πλήττει σοβαρά αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε η Κομισιόν, δηλώνοντας έντονη ανησυχία για τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις, την ώρα δυτική και βόρεια Ευρώπη βρίσκονται στο έλος του καύσωνα, με θερμοκρασίες ρεκόρ.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται στην παραγωγή σιτηρών και ζωοτροφών, αλλά και στην παραγωγή γάλακτος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν οι Copa και Cogeca για τη συγκομιδή σιτηρών της ΕΕ, προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 6% της παραγωγής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως προβλέπουν η μείωση στην παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό -6% σε σύγκριση με το 2017. Στο μεταξύ, χαμηλότερη από την αναμενόμενη θα είναι φέτος η παραγωγής γάλακτος στης Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, «η συνεχής και παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των αροτραίων καλλιεργειών, καθώς και στις ζωοτροφές. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην καλή μεταχείριση των ζώων. Επιπλέον, η μείωση του επιπέδου των ζωοτροφών έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, διότι θα αυξήσει το κόστος των εισροών τους, αν υπάρξει έλλειψη χορτονομών αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε τα εξής: «Ανησυχώ πολύ για αυτές τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις. Είμαι σε επαφή με διάφορους υπουργούς από τις χώρες που πλήττονται, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις. Η Επιτροπή, όπως πάντα, είναι έτοιμη να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται από την ξηρασία, κάνοντας χρήση ορισμένων μέσων, όπως είναι μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις. Η κοινή γεωργική πολιτική παρέχει ήδη ένα δίχτυ ασφαλείας για τους γεωργούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα. Παροτρύνω όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν όλες τις δυνατές δράσεις και τα μέτρα που προβλέπονται στην νομοθεσία μας».
Στο πλαίσιο αυτό, η Κοµισιόν σε µία προσπάθεια να βοηθήσει τους ευρωπαίους αγρότες, αποφάσισε πως οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν ποσοστό έως και 70 % των άμεσων πληρωμών και 85 % των πληρωμών στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2018, αντί να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο για να βελτιωθεί η κατάσταση των ταμειακών τους ροών.