Διεθνή ΜΜΕ: Το ΔΝΤ δεν πιστεύει στο comeback story... Ελλάδα
Τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στην έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία τονίζουν ότι το Ταμείο δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα comeback story, όπως εκτιμά η Ε.Ε.
Οι Times της Νέας Υόρκης τονίζουν ότι «η Ελλάδα είναι το πρόβλημα από το οποίο ποτέ δεν μπορεί να γλιτώσει η Ευρώπη και οι κίνδυνοι στο μεταμνημονιακό της μέλλον είναι σαν λίστα αντιξοοτήτων: Εξακολουθεί να έχει αδύναμους ισολογισμούς τραπεζών και ιδιωτικών επιχειρήσεων, επεσήμανε το ταμείο, παραμένουν σε ισχύ κάποια capital controls και το Δημόσιο έχει μεγάλες οφειλές. Ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θεωρείται ότι “απειλείται” από φτώχεια, κι όλα αυτά επιβαρύνουν τις προοπτικές μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Και η Ελλάδα δεν έχει ακόμη σημειώσει επαρκή πρόοδο σε δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Το πιο ανησυχητικό είναι το βουνό χρέους της χώρας...»
Η γαλλική Les Echos σημειώνει: «Το ΔΝΤ δεν αμφιβάλλει ότι θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση του χρέους τα επόμενα χρόνια. Πιθανότητα που έχουν προβλέψει, εξάλλου, οι Ευρωπαίοι υπό ορισμένους όρους στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 22 του περασμένου Ιουνίου. Αλλά όχι πριν από το 2032. Το ΔΝΤ ανησυχεί για το πόσο στέρεες είναι οι δεσμεύσεις αυτές. Αν οι Έλληνες δεν σεβαστούν τις υποσχέσεις τους για μεταρρυθμίσεις ή αν μια αλλαγή της πολιτικής πλειοψηφίας σε ένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης οδηγήσει σε αμφισβήτηση αυτής της υπόσχεσης για ελάφρυνση χρέους, το σενάριο θα πρέπει να ξαναγραφεί...»
To πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι το Ταμείο αμφισβητεί κατά πόσον είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι του αναπτυξιακού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης, διατυπώνει ανησυχία για τις τράπεζες, που δεν αποκλείει να χρειαστούν νέες ενέσεις στο μέλλον, αλλά κυρίως για το κατά πόσον το χρέος θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα επηρεάζοντας αρνητικά την εμπιστοσύνη των αγορών.
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Ηandelsblatt: «Το ΔΝΤ φοβάται νέα αύξηση του χρέους στην Ελλάδα», αναφέρει στον τίτλο του άρθρου της η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Και σημειώνει:
«Από την ανάλυση προκύπτει ξεκάθαρα πόσο κρίσιμη παραμένει η κατάσταση έστω κι αν λήγει στις 20 Αυγούστου το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης κι η Ελλάδα θα σταθεί για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια στα πόδια της. Και μπορεί και το ΔΝΤ να διαπιστώνει προόδους: "ΗΓ Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση", λέει ο ειδικός του ΔΝΤ, Πέτερ Ντόλμαν. Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα η χώρα είναι σταθερή λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας, των πλεονασμάτων των προϋπολογισμών και του μαξιλαριού ρευστότητας, με τα οποία εφοδίασαν οι πιστωτές την Αθήνα. Έτσι το χρέος από 177% του ΑΕΠ σήμερα αναμένεται να πέσει κάτω από το 140% το 2027. Αλλά από το 2028 το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα αυξηθεί αφού η Αθήνα θα πρέπει από εκείνη τη χρονιά να εξοφλεί παλιά χρέη με νέα, για τα οποία θα πληρώνει υψηλότερους τόκους από ό,τι σήμερα. "Το μακροπρόθεσμο outlook παραμένει αβέβαιο", λέει ο Ντόλμαν, και γι’ αυτό είναι “καλοδεχούμενες” νέες ελαφρύνσεις χρέους πέρα από τις ήδη συμφωνηθείσες».
«Το ΔΝΤ αμφισβητεί τους στόχους λιτότητας για την Ελλάδα» γράφει το Spiegel επισημαίνοντας ότι το Ταμείο είναι λίαν απαισιόδοξο στις προβολές του για το μέλλον, καθώς αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη και πλεονάσματα σε σχέση με την Κομισιόν.
Καυστικό -κυρίως προς τους ευρωπαίους εταίρους και δη το Βερολίνο- είναι το ύφος του άρθρου της La Stampa με τίτλο: «Μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας- ΔΝΤ: Οι πιστωτές πρέπει να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να τη βοηθήσουν»
Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει: «Πιθανώς στην Ελλάδα δεν θα ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν με τον νιοστό χρησμό για το οικονομικό τους πεπρωμένο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι σε 20 χρόνια το κόστος καταβολής τόκων για το δημόσιο χρέος της Αθήνας θα καταστεί μη βιώσιμο . Αν το διαβάσει κανείς θετικά, η νέα αυτή ετυμηγορία θα μπορούσε να ηχεί ως εξής: “Για 20 χρόνια θα είστε καλά. Ζήτω. Αλλά όχι. Το νόημά της είναι ότι η επόμενη εικοσαετία θα είναι γεμάτη δάκρυα και αίμα και θα υπάρξουν (καθώς θα περνούν τα χρόνια) περισσότερα δάκρυα και περισσότερο αίμα, για να αποκαλυφθεί τελικά ότι κάθε θυσία ήταν ανώφελη και όλα θα τελειώσουν εκ νέου σε μια τραγωδία και όχι σε εξυγίανση μέσω της λιτότητας. Το Ταμείο λέει ότι οι στόχοι του πλεονάσματος του προϋπολογισμού που επιβλήθηκαν στην Αθήνα για την καταβολή τόκων επί του χρέους θα πνίξουν την ελληνική οικονομία (...). Ως εκ τούτου, η προειδοποίηση του ΔΝΤ προς τους διεθνείς πιστωτές: "Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για το χρέος"».