Δύσκολη «εξίσωση» η έξοδος στις αγορές
Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά μία νέα έξοδο στις αγορές.
Μπορεί ο ρόλος του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποχή να είναι συμβουλευτικός, εντούτοις οι εκθέσεις που θα συντάσσει κάθε χρόνο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς τα συμπεράσματά τουςθα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις των ισχυρών διεθνών επενδυτών και ως εκ τούτου και την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Η χθεσινή έκθεση του Ταμείου, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, δεν «σφραγίζει» την έξοδο της χώρας στις αγορές, χαρακτηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ανεπαρκή για τις αγορές τη συμφωνία του Eurogroup ως προς το χρέος και ζητώντας νέες παρεμβάσεις.
Το Ταμείο αμφισβητεί τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές μόνο με τη δέσμευση του Eurogroup για ανάληψη μέτρων το 2032, αν χρειαστεί και θεωρεί ότι προς το παρόν έχει διασφαλισθεί η βιωσιμότητά του μόνο μεσοπρόθεσμα.
Στην έκθεση που καταρτίστηκε με βάση το άρθρο 4 του Καταστατικού του Ταμείου και συνοδεύεται από ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ διαφωνεί με την ΕΕ στις παραμέτρους της βιωσιμότητας, βλέπει πιο χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα και ανάπτυξη στο μέλλον.
Επιμένοντας στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να υποστηρίξει πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ (έναντι 2,2%, που είναι ο μακροπρόθεσμος, συμφωνημένος στόχος με τους Ευρωπαίους), το Ταμείο περιλαμβάνει στην έκθεσή του μια δυσοίωνη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, τονίζοντας ότι από το 2038 ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το όριο του 20%, την ίδια χρονιά.
Το Ταμείο εκτιμά ότι θα είναι απαραίτητη στο μέλλον μια νέα ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους, καλωσορίζει τη δέσμευση που ανέλαβαν να λάβουν και άλλα μέτρα, αλλά αμφισβητεί ότι αυτή δέσμευση είναι αρκετή για να διασφαλισθεί η μακροπόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.
Την έξοδο στις αγορές δυσκολεύει και η επίσημη απόφαση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να κλείσει οριστικά την πόρτα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για την Ελλάδα.
Τέλος, όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr» το ΔΝΤ τονίζει ότι:
- δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για παροχές που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση
- οι συντάξεις πρέπει να κοπούν το 2019 όπως έχει συμφωνηθεί
-πρέπει να μειωθεί το αφορολόγητο όπως έχει ψηφιστεί, για να διευρυνθεί η φορολογική βάση
- δεν πρέπει να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο καθεστώς συλλογικών συμβάσεων, όπως ήδη κάνει πράξη η κυβέρνηση.