ΔΝΤ: Τηρήστε κατά... γράμμα τα συμφωνηθέντα για σε συντάξεις-αφορολόγητο
Η πάγια θέση του ΔΝΤ για περικοπή των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και μείωση του αφορολογήτου το 2020 θα επαναλαμβάνεται στην έκθεση του ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας σήμερα, Τρίτη.
Στην έκθεση θα σημειώνεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία ενέκρινε πρόσφατα το Eurogroup, βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, ωστόσο θα επισημαίνεται ότι παραμένουν αβέβαιες οι μακροπρόθεσμες προοπτικές του.
Μπορεί ο ρόλος του Ταμείου στη μεταμνημονιακή εποχή να είναι συμβουλευτικός, εντούτοις οι δύο εκθέσεις που θα συντάσσει κάθε χρόνο για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, θα έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς τα συμπεράσματά τους επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις των ισχυρών διεθνών επενδυτών και ως εκ τούτου και την πορεία των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου.
Το Ταμείο θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μετά το 2033, αλλά μόνο μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, συνεπώς και θα θέσει ζήτημα λήψης και νέων παρεμβάσεων, δηλαδή μέτρων.
Σημειώνεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης, που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΔΝΤ έχουν θετική επίδραση μόνο για 3-4 χρόνια.
Το περιεχόμενο της έκθεσης θα αποτυπώσει τις ενστάσεις του Ταμείου τόσο για τη βιωσιμότητα όσο και για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που καλείται να παρουσιάσει η Ελλάδα για όλη την περίοδο μέχρι και το 2060.
Το Ταμείο αναμένεται να επιμείνει στη θέση ότι ένας στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μετά το 2023 θα ήταν πολύ περισσότερο κοντά στις αντοχές και στα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, θα επαναλάβει ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060.
Άλλωστε, οι τεχνοκράτες, ολοκληρώνοντας την αποστολή στους στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης, που έγινε με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού, επισημαίνουν: «Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Αναμένει ανάπτυξη κατά 2.0% φέτος και κατά 2.4% το 2019. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως το 2023 με κόστος στην ανάπτυξη, ωστόσο θεωρεί ιδιαίτερα φιλόδοξη την επίτευξη πλεονασμάτων 2.2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα».
Στην ίδια έκθεση τονίζεται ότι μπορεί η ανάπτυξη στη χώρα να επέστρεψε και η ανεργία, αν και είναι ακόμα πολύ υψηλή, να υποχωρεί, όμως ένας σημαντικός όγκος μεταρρυθμίσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί, εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα, περιορίζουν τις επιλογές πολιτικής και δυσκολεύουν την αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.