Η έξοδος στις αγορές και η φιέστα του Αυγούστου
Ο πρωθυπουργός ανοίγει πολλά μέτωπα, αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας, όμως δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει το παραμικρό.
Ετοιμάζοντας τη μεγάλη φιέστα στην Πνύκα για τον εορτασμό της εξόδου από τα μνημόνια στα τέλη Αυγούστου ο Αλέξης Τσίρπας αναζητά επειγόντως μία επιτυχία, στον οικονομικό τομέα, για να την επιδείξει τον ερχόμενο μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Xrimaonline.gr» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζουν έξοδο στις αγορές προς τα τέλη του τρέχοντος μήνα με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Μία επιτυχής έξοδο στις αγορές θα το εκμεταλευτεί η κυβέρνηση για να πείσει ότι έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών, κάτι απαραίτητο για την επιστροφή της Ελλάδος στην κανονικότητα.
Ο σύμβουλος της κυβέρνησης Rothschild συνεχίζει τα Road shows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη για να «πείσει» τα funds να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Όμως, τους επενδυτές ανησυχεί το πολιτικό ρίσκο, που αυξάνεται στην χώρα μας και το οποίο όχι μόνο απειλεί την ομαλή έξοδο στις αγορές, αλλά μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Στα τέλη Ιουνίου η κυβέρνηση είχε πραγματοποιήσει παρουσιάσεις στο Λονδίνο σε διεθνείς επενδυτές, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν ενθουσίασαν.
Εκεί, κυβερνητικά στελέχη και κυρίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είδαν παίχτες μεγάλων επενδυτικών οίκων, όπως:Bank ofAmerica - Merrill Lynch,BlackRockInvestment Management Ltd. J.P.Morgan, Morgan Stanley κ.λ.π).
Στην κυβέρνηση προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις θετικές εξελίξεις που καταγράφονται αυτή την περίοδο στις τράπεζες αλλά και στον ΟΤΕ.
Να σημειώσουμε ότι ο ΟΤΕ άντλησε 400 εκατ. ευρώ, σε μία έκδοση που υπερκαλύφθηκε κατά 5 φορές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικά σε 2,375% ετησίως, το χαμηλότερο κουπόνι ομολόγου που έχει εκδώσει ο Όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία.
Την ίδια ώρα η S&P ανβάθμισε σε επενδυτική βαθμίδα το καλυμμένο ομόλογο της Εθνικής.
Το ομόλογο βρίσκεται τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα από το Β+ στο οποίο κατάταξε ο οίκος την Ελληνική Δημοκρατία. Πρώτη φορά μετά την κρίση, τίτλος ελληνικής τράπεζας εισέρχεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Η αξιολόγηση αυτή δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά και όποια άλλη αποφασιστεί στο μέλλον, από την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Καλυμμένων Ομολογιών 2.
Η S&P αναβάθμισε και το τιτλοποιημένο χρεόγραφο της Πειραιώς, κατατάσσοντάς τα 4 βαθμίδες υψηλότερα από τα ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εξελίξεις που διαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές.
Κάθε άλλο παρά αδιάφορο περνά δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναφέρει ότι οι επενδυτές εξετάζουν θετικά την προοπτική επιστροφής της στις αγορές ομολόγων. Και στο κλίμα αυτό, το δημόσιο αλλά και οι επιχειρήσεις, δεν χάνουν χρόνο να εκμεταλλευτούν την περίσταση.
Μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και την αναβάθμιση από την S&P στο Β+, η αξιολόγηση αυτή σε συνδυασμό με τις αποδόσεις που παραμένουν μεταξύ των υψηλότερων της ευρωζώνης, θα βοηθήσουν να αυξηθεί η ζήτηση για μια νέα έκδοση ομολόγου.
“Σίγουρα θα έχει ζήτηση, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού”, δήλωσε ο Scott Thiel της BlackRock. “Οι επενδύσεις σε δολάρια είναι πολύ ακριβές και δεν υπάρχει τίποτα στην Ευρώπη που να προσφέρει τέτοιου είδους αποδόσεις”.
Σύμφωνα με τον Alberto Gallo, διαχειριστή της Algebris Investments, τα ελληνικά ομόλογα διάρκειας κάτω των δέκα ετών “υποτιμημένα”.
Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ήταν στο 3,88% την Τετάρτη, έναντι 7,88% πριν από δύο χρόνια και περίπου 40% το 2012. Παραμένει ακόμα αρκετά μεγαλύτερη από αντίστοιχα ομόλογα της Ιταλίας (2,69%), της Ισπανίας (1,30%) και της Γερμανίας (0,37%).