«Νάρκες» στη γ’ αξιολόγηση μπλοκάρουν νέα έξοδο στις αγορές
Του Αλέξη Ρωμανού
Μετά τις γερμανικές εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου, στα μέσα Οκτωβρίου η κυβέρνηση θα εισέλθει εκ νέου στο ναρκοπέδιο των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τις απαιτήσεις των δανειστών και ιδιαιτέρως του ΔΝΤ να προκαλούν από τώρα πονοκέφαλο.
Η βαρυχειμωνιά στο εγχώριο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Τα προγνωστικά αναλυτών και τα μηνύματα, τα οποία έχει φροντίσει ήδη να στείλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δείχνουν ότι η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης θα είναι δύσκολη και η ολοκλήρωσή της ακόμη δυσκολότερη.
Στις 11 Σεπτεμβρίου, μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έρχονται τα τεχνικά κλιμάκια και 18 Οκτωβρίου του 2017 θα έρθουν στην Αθήνα οι επίσημοι θεσμοί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η 3η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και στις 4 Δεκεμβρίου στο Eurogroup θα επικυρωθεί η συμφωνία, εφόσον δεν υπάρξουν εμπλοκές…λόγω ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση επειδή θέλει να ξαναβγεί στις αγορές, θα επιδιώξει να επισπεύσει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης, αυτή την ημερομηνία.
Εάν αργήσει να κλείσει η γ’ αξιολόγηση, η έξοδος στις αγορές το καλοκαίρι του 2018 θα είναι αδύνατη, τονίζει στο «xrimaonline.gr» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, επισημαίνοντας το κακό προηγούμενο της 2ης αξιολόγησης που χρειάστηκαν 14-15 μήνες για να ολοκληρωθεί.
Κεντρικό σημείο αναφοράς θα είναι τα μνημόνια και φυσικά η έξοδος της χώρας από αυτά, δεδομένου ότι τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να υπάρξει καμία παράταση.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά προλαβαίνει να υλοποιήσει και τα 113 προαπαιτούμενα, που ορίζει η νέα τεχνική συμφωνία και τα οποία θα τις εξασφαλίσουν κεφάλαια συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η Αθήνα δεν είναι ακόμη έτοιμη για ένα τέτοιο μεγάλο βήμα και πιθανολογούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε μιας μορφής στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM), με κάποια πιστωτική γραμμή ενισχυμένη ECCL ή η απλή PCCL, προκειμένου να διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές.
Ο προϋπολογισμός του 2018
Η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης θα συμπέσει με την έναρξη των διαδικασιών κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2018. Προς το παρόν το Ταμείο συνεχίζει να επιμένει ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θα υπάρξει υστέρηση της τάξεως του 1,3% του ΑΕΠ.
Υποστηρίζει μάλιστα ότι η υστέρηση μόνο στις εισπράξεις φόρων θα φτάσει το 1,1 δισ. ευρώ. Θέμα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το 2018 επισήμως - ακόμα - δεν έχει τεθεί. Ουδείς γνωρίζει αν το φθινόπωρο θα προκύψει και μια τέτοια νέα απαίτηση από το ΔΝΤ. Τα πρώτα σημάδια όμως δεν είναι θετικά.
Το Ταμείο ήδη έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η μείωση του αφορολογήτου να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα, το 2019, ενώ μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 έχει ζητήσει τα αντίμετρα να μείνουν στα χαρτιά έως το 2023. Στο σενάριο αυτό η κυβέρνηση θα οδηγηθεί στις κάλπες, με σκληρά μέτρα στο προσκήνιο και χωρίς ίχνος αντιμέτρων.