Νέες υποσχέσεις για μείωση της φορολογίας από τον Τσακαλώτο
Τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για λείανση κάποιων από τα μέτρα που έχει λάβει λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και των δημοσιονομικών δεικτών επανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του στο Reuters.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος ετοιμάζεται να συναντήσει επενδυτές στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη και στην Ασία, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους πιστωτές.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup τον Ιούνιο καθησύχασε τους επενδυτές. Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο «είτε μιλάμε για ένα 10ετές κρατικό ομόλογο ή για μια άμεση ξένη επένδυση».
«Τους είχα πει (στους πιθανούς επενδυτές) ότι όλα τα κομμάτια του παζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν» σημείωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.
«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα» επισήμανε.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.
Η Ελλάδα έχει υπερβεί ως τώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ακόμα περισσότερη λιτότητα τα επόμενα δύο χρόνια και να επιτύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060.
Το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς φιλόδοξους.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό, αλλά το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα. «Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» επισήμανε. «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα» πρόσθεσε.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori».
Η Ελλάδα είναι σε τροχιά να ξεπεράσει τους στόχους ξανά φέτος, κάτι που αφήνει περιθώριο να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Η ομάδα Τσακαλώτου θα προτείνει σύντομα που θα πρέπει να ξοδευτούν τα επιπλέον κεφάλαια.
Ο υπουργός Οικονομικών αγαννώρισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος ήταν υπό συζήτηση. Η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, δήλωσε.
«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
«Επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια».