Μοσκοβισί για συντάξεις: Πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις
«Μαστίγιο και καρότο» επιφύλασσε ο Πιερ Μοσκοβισί αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά από το τέλος του μνημονίου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν μετά από τη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Μιλώντας στον Τύπο, ο Γάλλος αξιωματούχος μίλησε για το ενδεχόμενο ακύρωσης στις περικοπές των συντάξεων από την αρχή του 2019, λέγοντας πως «οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνουν σεβαστές αλλά δεν είναι άκαμπτες».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν θα επανεξεταστεί το μέτρο, είπε ότι θα το συζητήσει με την Ελλάδα, ως ένα κράτος το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα, τη μεταμνημονιακή εποχή. Έκανε σαφές ωστόσο ότι πρέπει να τηρηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και ότι η διατήρηση του πρωτογενών πλεονασμάτων είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη συζήτηση.
Θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι θα έρθει για ενδέκατη φορά στην Ελλάδα το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019.
Σε ερώτημα για το αν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,2% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο διάστημα (έως το 2060), ο Επίτροπος είπε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπερπλεονασμάτων. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα. Γιατί αυτό, όπως είπε, θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας.
Ο κ. Μοσκοβισί έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος της ανάπτυξης και έφερε ως παράδειγμα το 40 σελίδων ρεπορτάζ γαλλικής εφημερίδας στο οποίο δίνεται έμφαση στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση έκανε σαφές ότι δεν θα είναι πρόγραμμα. Είπε ότι τόσο η Επιτροπή όσο και οι θεσμοί θα έρχονται στην Ελλάδα, αλλά με πολύ διαφορετικές διαδικασίες. Εξήγησε ότι η Ελλάδα εντάσσεται πια στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Ειδικότερα, επισήμανε ότι δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά θα διασφαλίζεται η μεταμνημονιακή τήρηση των συμφωνηθέντων και η διασφάλιση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε ότι αυτή είναι η 10η επίσκεψή του στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια, ως υπουργός Οικονομικών και ως Επίτροπος και δείχνει την ισχυρή δέσμευση να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Παράλληλα, έκανε λόγο για διαφωνίες και για δύσκολες στιγμές, αλλά και για κοινό στόχο να βρεθεί λύση.
Αναφερόμενος στο τελευταίο Eurogroup επισήμανε ότι υπάρχει μία ισχυρή συμφωνία για το χρέος και πλέον η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, επανέρχεται στην κανονικότητα και ακολουθεί το ευρωπαϊκό εξάμηνο.
Επισήμανε ότι κατανοεί ότι οι Έλληνες υπέφεραν και πολλοί υποφέρουν ακόμα, ότι υπάρχει τεράστιο ζήτημα με τη μείωση των μισθών, των συντάξεων και την έξοδο εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό. Και για αυτό το λόγο πρέπει να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες το μέλλον για την Ελλάδα, πρέπει να δημιουργηθεί κοινωνική δικαιοσύνη για τα παιδιά της Ελλάδας, όπως ανέφερε.
Ο Επίτροπος έδωσε συγχαρητήρια στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι τα τρία χρόνιααυτά κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Επεσήμανε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος είναι δική του επιτυχία η συμφωνία του Eurogroup.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος έδωσε και αυτός τα ευχαριστήρια του στον Επίτροπο για τον ρόλο που διαδραμάτισε. Είπε ότι υπήρχαν διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις, αλλά πάνω από όλα υπήρχε κοινή στάση αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.