Τράπεζες: Υπαινιγμοί ΔΝΤ για νέες αυξήσεις κεφαλαίου
Νέους υπαινιγμούς για την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο προτείνει στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «χτίσουν» προληπτικά «μαξιλάρια» ρευστότητας.
Το ταμείο τονίζει ότι είναι αναγκαίο να επιταχυνθεί η μείωση των «κόκκινων» δανείων, με πιο φιλόδοξους στόχους, γι’’ αυτό και καλεί τις τράπεζες να προχωρήσουν τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς. Ωστόσο, και οι δύο αυτές εναλλακτικές έχουν συγκεκριμένα όρια, ώστε να μην «χτυπηθούν» τελικά τα κεφάλαια των τραπεζών.
Κομβικό θέμα για το ΔΝΤ είναι η επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, αλλά και το πώς το νέο θεσμικό πλαίσιο θα απομονώσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ενισχύοντας τις ανακτήσεις οφειλών για τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι ακόμη και με τις καλύτερες προϋποθέσεις, παρά τη θεαματική πτώση που σχεδιάζεται να επιτευχθεί στα NPEs μέχρι τα τέλη του 2019 (δείκτης NPEs στο 35,2%), ο στόχος του μέσου ευρωπαϊκού όρου (6,5%) θα παραμένει ακόμη μακρινός για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τράπεζες έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της Ουάσινγκτον ενόψει της ανάλυσης, που θα εκπονήσει το Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η οποία θα δημοσιοποιηθεί στο πλαίσιο της τακτικής έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Η δραστική μείωση των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να προέλθει από την αύξηση των πωλήσεων και του όγκου των πλειστηριασμών.
Έτσι, στη μεταμνημονιακή περίοδο θα αυξηθούν τα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα πωληθούν σε funds, με στόχο την τριετία 2019-2021 να πουληθούν δάνεια ύψους 20-25 δισ. ευρώ.
Την «τιμητική» τους έχουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, από το 2019 θα υπάρξουν εκποιήσεις και για τα δάνεια 80.000 – 90.000 ευρώ, που αποτελούν την πλειονότητα των απλών στεγαστικών.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση συμμόρφωσης, οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα φτάσουν τους 40.000 από το 2019 και μετά, ενώ ο προγραμματισμός για φέτος προβλέπει τον πλειστηριασμό 10.000 ακινήτων, στόχος που αναμένεται να ξεπεραστεί.
Η ΤτΕ
Το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η σημαντικότερη πρόκληση για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση της Τραπ’εζης της Ελλάδος.
Πάντως, σύμφωνα με την ΤτΕ θετικές καταγράφονται οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα: οι τραπεζικές καταθέσεις του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αυξάνονται. Από τον Ιούνιο του 2015, οπότε εισήχθησαν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 14,6 δισεκ. ευρώ (ή κατά περίπου 9%). Οι τραπεζικές πιστώσεις προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν σταθεροποίηση. Επίσης, οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες άντλησαν, για πρώτη φορά μετά το 2014, κεφάλαια ύψους 2.250 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων με την έκδοση καλυμμένων ομολογιών. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν χαλαρώσει και η εξάρτηση των τραπεζών από την έκτακτη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει μειωθεί σημαντικά, με το ανώτατο όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) να ανέρχεται σήμερα σε 10,9 δισεκ. ευρώ από 90 δισεκ. ευρώ τον Ιούλιο του 2015. Παρ’ όλα αυτά, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων είναι υψηλά.