Ληξιπρόθεσμα: Ξεπέρασαν το μισό δισ. τον Μάιο!
Αμείωτες συνεχίζονται οι αιματηρές εισπρακτικές τακτικές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για το Μάιο, με «εκτόξευση» των ληξιπρόθεσμων χρεών και ταυτόχρονη μεγάλη αύξηση στις κατασχέσεις στις οποίες προβαίνει το οικονομικό επιτελείο στους τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων )ΑΑΔΕ), τα νέα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ανήλθαν σε 4,129 δισ. ευρώ έναντι 3,665 δισ. ευρώ τον Απρίλιο με αύξηση 554 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές με άλμα 610 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 4,764 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους έως τον Μάιο, έναντι 4,154 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παλιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώνονται πλέον στα 101,482 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο διάστημα οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έφτασαν τους 1.128.203 (από 1.117.530) ή στο 68,05% των 1.708.111 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων. Πρακτικά μέσα σε ένα μήνα, ενεργοποιήθηκαν κυρίως κατασχέσεις αλλά και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων σε βάρος επιπλέον 10.673 φορολογουμένων.
Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη περιορίζονται σταδιακά το τελευταίο πεντάμηνο και συγκεκριμένα από 4.107.315 τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Μάιο σε 3.816.475 φορολογούμενους.
Διευκρινήσεις για το επίδομα εκπαίδευσης
Εξάλλου, σχολιάζοντας τα περί φορολογίας στο το επίδομα εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης που καταβάλλεται σε ανέργους, η ΑΑΔΕ, μέσω σχετικής εγκυκλίου του Γιώργου Πιτσιλή διασαφηνίζει πως το επίδομα κατάρτισης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα.
Επίσης δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Οι διατάξεις ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά, όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο.