Αυστηρή «απάντηση» ΔΝΤ σε κυβέρνηση για το «παιχνίδι» με τις συντάξεις
Αυστηρή «απάντηση» σε πρωθυπουργό και κυβέρνηση, που έχουν ανοίξει «παράθυρο» σε μη περικοπή συντάξεων και αφορολόγητου, ενώ τα μέτρα αυτά έχουν ψηφιστεί, επεφύλασσε το ΔΝΤ, ολοκληρώνοντας την αποστολή στου στην Αθήνα για τη συγγραφή της έκθεσης, που γίνεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, που ακολουθεί το τέλος της διαδικασίας συγγραφής, το Ταμείο καλεί μέσω προειδοποίησης την ελληνική κυβέρνηση να μην καθυστερήσει τις περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, αλλιώς κάνει λόγο για σοβαρή υπονόμευση της αξιοπιστίας της συμφωνίας για το χρέος, η οποία «κλείδωσε» στο πρόσφατο Eurogroup.
Η Ουάσιγκτον, με λίγα λόγια, θεωρεί δεδομένη την εφαρμογή του «κόφτη» στις συντάξεις το 2019 και στο αφορολόγητο το 2020.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα, Πίτερ Ντόλμαν, δήλωσε σχετικά: «η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι θα προχωρήσει στη μείωση των συντάξεων από το 2019».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή των περικοπών σε αφορολόγητο και συντάξεις είναι σημαντική, ως ένα μήνυμα που θα στείλουν οι ελληνικές αρχές στις αγορές, για το πού θα κατευθυνθούν μετά το μνημόνιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.
«Οι Αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές, όταν υιοθετούν μόνιμα επεκτατικά μέτρα, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι», τονίζεται στην ίδια δήλωση.
Μη βιώσιμο το χρέος μακροπρόθεσμα
Την ίδια ώρα, το Ταμείο χτυπάει «καμπανάκι» για το χρέος, επισημαίνοντας ότι μακροπρόθεσμα δεν θα είναι βιώσιμο, παρά τις σχετικές αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα δύσκολα θα διατηρήσει μακροπρόθεσμα την πρόσβαση στις αγορές, χωρίς νέα απομείωσή του.
Αν και καλωσορίζει τις δεσμεύσεις για νέες αποφάσεις αναφορικά με το χρέος, εντούτοις τονίζει ότι θα πρέπει να βασισθούν σε ρεαλιστικές παραδοχές για τα «εξαιρετικά» υψηλά σήμερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κάνει λόγο για κινδύνους και απευθύνει αυστηρές συστάσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων σε NPLs, αλλά και για προσεκτική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.
«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Αναμένει ανάπτυξη κατά 2.0% φέτος και κατά 2.4% το 2019. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3.5% ως το 2023 με κόστος στην ανάπτυξη, ωστόσο θεωρεί ιδιαίτερα φιλόδοξη την επίτευξη πλεονασμάτων 2.2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα», επισημαίνεται.
«Τροχοπέδη» στην ανάπτυξη οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις
Η έκθεση τονίζει ότι μπορεί η ανάπτυξη στη χώρα να επέστρεψε και η ανεργία, αν και είναι ακόμα πολύ υψηλή, να υποχωρεί, όμως ένας σημαντικός όγκος μεταρρυθμίσεων που δεν έχει ολοκληρωθεί εμποδίζουν την ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα μακροπρόθεσμα περιορίζουν τις επιλογές πολιτικής και δυσκολεύουν την αύξηση στους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η ενίσχυση της ανάπτυξης «θα εξαρτηθεί από την βελτίωση του δημοσιονομικού μείγματος πολιτικής, από την επιδιόρθωση των οικονομικών ισολογισμών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, από την περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και από την ενδυνάμωση της αποδοτικότητας και της διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Συλλογικές συμβάσεις και βασικός μισθός
Στο «μέτωπο» των εργασιακών, το Ταμείο βάζει βέτο στην επαναφορά της επεκτασιμότητας και της υπερίσχυσης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ενώ το ίδιο τονίζει ότι η όποια παρέμβαση ως προς το βασικό μισθό θα πρέπει να είναι λελογισμένη και σε ευθυγράμμιση με την παραγωγικότητα.
Το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ
Αιχμές αφήνει για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών και των στελεχών τους με έμμεση αναφορά στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία για τα δημόσια οικονομικά.