Πως «διαβάζει» ο διεθνής Τύπος την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον S&P
Με «ψύχραιμα» σχόλια υποδέχονται στο εξωτερικό την αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's.
«Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας σε «Β+» από τον οίκο S&P» μεταδίδει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ενώ στο ίδιο ζήτημα πραγματοποιούν αναφορά και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
«Οι ελληνικές αποδόσεις θα μειωθούν περαιτέρω αν και άλλοι οίκοι ακολουθήσουν τον S&P. Η Πορτογαλία, που αναβαθμίστηκε από τον S&P τον Σεπτέμβριο του 2017 και από τον Fitch τον Δεκέμβριο, είδε την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της να μειώνεται κατά 100 μονάδες βάσης μέσα σε ένα εξάμηνο. Ακόμη και αν οι ελληνικές αποδόσεις μειωθούν κατά το ήμισυ και οι ιταλικές παραμείνουν σταθερές, τότε η μεταξύ τους διαφορά θα πέσει κάτω από τις 100 μονάδες», εκτιμά το Bloombergκαι προσθέτει: «Λαμβανομένου υπόψη ότι ο μεγάλος φόβος κατά τη διάρκεια της ελληνική κρίσης ήταν μήπως το "Grexit" ανοίξει τον δρόμο στο "Italexit", είναι ενδιαφέρον να δούμε την τρέχουσα κατάσταση στην Ιταλία, όπου οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των δύο χωρών ενδεχομένως να συγκλίνουν περισσότερο από όσο την τελευταία δεκαετία».
Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αναφέρεται και δημοσίευμα της ηλεκτρονικής σελίδας Tagesschau.de του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD.
«Μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία για το χρέος της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε B+, με "σταθερή προοπτική". Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, το οποίο πρέπει να μειώσει. Ως αιτιολόγηση για την αναβάθμιση, στην ανακοίνωση της S&P’s, αναφέρεται η δημιουργία οικονομικών αποθεμάτων, οι όροι επιμήκυνσης αποπληρωμής των δανείων και η συμφωνία για τις ελαφρύνσεις του χρέους που συμφωνήθηκαν στο eurogroup της περασμένης εβδομάδας», αναφέρει η ιστοσελίδα του γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ARD .
Από την πλευρά του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει ότι η συμφωνία του Εurogroup είχε στόχο να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολύνει τον δανεισμό της Ελλάδας. Η αναβάθμιση της S&P’s αποτελεί ένδειξη ότι η στρατηγική αυτή είναι αποδοτική. Θετικό αντίκτυπο, σύμφωνα με τη S&P’s, είχε και η μείωση του όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.
Το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι «ο οίκος S&P Global Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι οι κίνδυνοι λόγω του υψηλού χρέους της χώρας έχουν μειωθεί μετά την απόφαση του Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων και εξαιτίας της δημιουργίας ταμειακού αποθέματος ασφαλείας. Ο οίκος αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β+», από «Β».
Θεωρούμε ότι η απόφαση μειώνει σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους για τα προσεχή δύο χρόνια. Ο τραπεζικός τομέας σημειώνει πρόοδο στην προσπάθεια να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη», σημειώνει ο οίκος. Ο S&P μείωσε την προοπτική από θετική σε σταθερή, αποτυπώνοντας το ισοζύγιο των κινδύνων στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας.
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Β+ από Β, αναφέρεται σήμερα και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro τονίζοντας ότι «ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά την απόφαση του Eurogroup για τη διευθέτηση του χρέους».