Eurobank: Οι προκλήσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας
Για σημαντικές προκλήσεις στην εγχώρια αγορά εργασίας προειδοποιεί η Eurobank Research, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι αν και η ανεργία σημείωσε πτώση το α΄ τρίμηνο του 2018 για 16ο συνεχές τρίμηνο, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης παρουσίασε επιβράδυνση.
Αναλυτικά, η Eurobank Research, στο τελευταίο δελτίο του "7 ημέρες Οικονομία" που κυκλοφόρησε σήμερα, σημειώνει ότι "το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παρέμεινε σε καθοδική τροχιά για 16ο συνεχή τρίμηνο το 2018Q1 με τον ετήσιο ρυθμό αύξηση της απασχόλησης να επιβραδύνεται στο 1,8% από 2,4% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας με την υψηλότερη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης το 2018Q1 ήταν: δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής μέριμνας, γεωργία, δασοκομία και αλιεία, εμπόριο, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες και ενημέρωση και επικοινωνία. Τέλος η ενίσχυση της απασχόλησης αφορούσε αποκλειστικά θέσεις εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο στο μεσοπρόθεσμο όσο και στο μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα το ποσοστό ανεργίας παρά τη συνεχή πτώση των τελευταίων ετών παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα με το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων να μην παρουσιάζει τάσεις βελτίωσης.
Επιπρόσθετα, δημογραφικοί παράγοντες αναμένεται να ασκήσουν αρνητική επίδραση στον μακροχρόνιο ρυθμό ετήσιας μεταβολής της απασχόλησης και ως εκ τούτου και στον δυνητικό ρυθμό μεγέθυνσης. Επί παραδείγματι, τα τελευταία 16 τρίμηνα ναι μεν η απασχόληση ακολουθεί ανοδική τροχιά ωστόσο το εργατικό δυναμικό και ο πληθυσμός παρουσιάζουν αρνητική μέση ετήσια μεταβολή (-0,4%). Ως γνωστόν μακροπρόθεσμα, με σταθερό ποσοστό ανεργίας και σταθερό ποσοστό του εργατικού δυναμικού ως προς τον πληθυσμό, η απασχόληση θα μεταβάλλεται με ρυθμό ίσο με αυτόν του πληθυσμού.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον προαναφερθέντα περιορισμό και των δυσμενών μακροπρόθεσμων προβλέψεων για τη μεταβολή του πληθυσμού της Ελλάδος, η εφαρμογή αξιόπιστων πολιτικών για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις που δύναται να έχει στο παρόν μέσω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος και των προσδοκιών, είναι μεγίστης σημασίας για το επίπεδο ευημερίας της χώρας μας στο μέλλον.