Barclays: Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα-Η έξοδος και το Waiver της ΕΚΤ
Στα τρία αρνητικά στοιχεία της διαφαινόμενης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο αναφέρεται σε νέα της έκθεση η Barclays.
Πρώτον, οι τράπεζες βαρύνονται ακόμη με υψηλά επίπεδα κόκκινων δανείων, παρά τη στρατηγική μείωσής τους.
Δεύτερον, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο και χωρίς ακόλουθη κατάσταση, το waiver της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα λογικά δεν θα επεκταθεί, αυξάνοντας το «κούρεμα» που ζητά η κεντρική τράπεζα για να χορηγήσει ρευστότητα με βάση τους τίτλους αυτούς, κάτι που θα πλήξει τη ρευστότητα και την κερδοφορία των τραπεζών.
Τρίτον, οι βελτιώσεις σε θέματα θεσμών και διακυβέρνησης έχουν καθυστερήσει την τελευταία διετία.
Σχετικά με τη μεταμνημονιακή εποχή, ο οίκος σημειώνει ότι έως το τέλος του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει συσσωρεύσει «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 20 δισ. ευρώ, ποσό που λογικά καλύπτουν τις ανάγκες χρηματοδότησης το 2018 και το 2019.
Ως εκ τούτου, δεν αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να χρειαστεί νέο πρόγραμμα από τον επίσημο τομέα μετά τον Αύγουστο.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση και πιθανώς υπό κάποιας μορφής όρων πολιτικής. Δεν θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει προληπτική πιστωτική γραμμή, κρατώντας πιθανότατα τα ελληνικά ομόλογα εκτός αγορών της ΕΚΤ στο πλαίσιο του QE, καταλήγει ο οίκος.